JonBenét Ramsey

Een kindermoord is altijd verschrikkelijk. Een onopgeloste kindermoord des te meer. Al zo'n 25 jaar is men op zoek naar de moordenaar van schoonheidskoninginnetje JonBenét Ramsey.

 

 Liever luisteren? Klik hier voor de podcast


JonBenét Patricia Ramsey


Op 6 Augustus 1990 werd het meisje geboren in een ziekenhuis in Atlanta Georgia. Ze werd vernoemd naar haar beide ouders; vader John Bennet en moeder Patsy Ramsey. Een jaar na haar geboorte verhuisde het gezin naar een grote villa in Boulder, Colorado.

Moeder Patsy werd in 1977, op 20 jarige leeftijd, gekroond tot Miss West Virginia in een schoonheidswedstrijd. De zus van Patsy, Pamela Ellen Paugh volgde 3 jaar later met de titel van Miss South Charleston. JonBenét werd daarom al op zeer jonge leeftijd ingeschreven voor diverse missverkiezingen, waarvan ze er ook vele won.


Vader John was een rijke zakenman en directeur van een Amerikaans computerbedrijf.


Patsy Ramsey

Losgeld

Op 26 december 1996 vond Patsy Ramsey, naar eigen zeggen, een losgeld brief van $118.000 in hun villa. In de brief stond dat JonBenét zou worden vrijgelaten zodra het losgeld afgeleverd en geteld zou zijn. Daarnaast stond er in dat het voor de ouders verboden was om politie of familie in te schakelen.

Ondanks dat belde Patsy de politie en nodigde familieleden en vrienden uit. De politie onderzocht het hele huis, maar vond nergens inbraaksporen.

Op verzoek van rechercheur Arndt gingen John Ramsey en een familievriend, Fleet White, het huis door, op zoek naar "ongewone dingen". Hun zoektocht begon in de wijnkelder, waar hij het ontzielde lichaam van zijn dochtertje op de vloer vond, bedekt met een wit laken. Dit was in totaal 8 uur nadat JonBenét als vermist was opgegeven.

Vader John droeg het 6-jarige meisje naar boven en legde haar op de vloer in de gang, waarna rechercheur Arndt het lichaampje verplaatste naar de voet van de kerstboom. Later, in opdracht van de politie, werd het arme kind voor een derde maal verplaatst, voor het onderzoek. Alles gebeurde in het bijzijn van beide ouders.

De losgeld brief telde 2 pagina's en bleek te zijn geschreven op een schrijfblok van de familie Ramsey met een sharpie pen. Die sharpie pen werd gevonden in de prullenbak in de keuken van de villa. Volgens de FBI werd er ook een kladversie van de losgeld brief gevonden op het schrijfblok. Helaas bevatte het papier geen vingerafdrukken. Het handschrift van de brief werd vergeleken met diverse mogelijke verdachten, maar forensisch analisten pleitten iedereen vrij. Alleen Patsy haar handschrift leek enkele gelijkenissen te vertonen.

De eis van 118.000 dollar was nogal opvallend. John Ramsey had zojuist een bonus van $118.117,50 ontvangen. Vergeleken met het totale inkomen van John was deze eis opvallend laag.
Later vond de politie de bijbel van John in zijn kantoor, opengeslagen bij Psalm 118. (een Psalm over overwinning, gejuich en bejubelen)


Aangetroffen bewijs

Ondanks dat er met een scheef oog naar de betrokkenheid van de ouders werd gekeken, vond de politie ook aanwijzingen van indringen. Zo vonden ze 2 ongelijke voetafdrukken die met geen enkele, in huis aanwezige, schoen overeen kwam. Aan de buitenkant van het raam van de wijnkelder vonden ze een 3e schoenafdruk, ook van een onbekend persoon. Onder het raam was een koffer geplaatst. Op deze koffer zat mogelijk een schoenafdruk. Op het bed in de logeerkamer werd een onbekend touw gevonden. De logeerkamer lag naast de kamer van JonBenét.
Op het lichaam van JonBenét werden sporen gevonden van een verdovingspistool, DNA van een onbekend persoon onder haar nagels en een bloedspoor van een onbekend persoon in haar onderbroekje.

Autopsie


JonBenét bleek overleden te zijn aan verwurging en een schedelbasisfractuur. Bij haar lichaam werd een garotte gevonden, gemaakt van nylondraad en een handvat van een verfkwast. Naderhand werd de andere helft van de verfkwast gevonden in een doos met kunstgerei van Patsy. De schedel van het meisje vertoonde sporen van ernstig letsel en ze was mogelijk seksueel misbruikt. In haar maag werden half verteerde stukjes ananas gevonden. Moeder Patsy gaf aan niet te weten dat JonBenét dat gegeten had. Volgens experts had de maker van de garotte een goede tot zeer goede kennis van knopen leggen. 


Media


Omdat er in eerste instantie geen mogelijke verdachte werd gevonden, trok de zaak een enorme internationale media aandacht. In vele boeken, artikelen en documentaires werden de gruwelijke details van de zaak keer op keer besproken en uitgelicht. 

In al die jaren werden alle mogelijke verdachten één voor één onderzocht en weer vrijgelaten.

Broertje Burke had wellicht uit jaloezie zijn kleine zusje op het hoofd geslagen. Hij was bekend dat hij er niet erg blij mee was steeds in haar schaduw te staan. JonBenét zou regelmatig haar broertje als butler gebruiken en zich zeer verwend gedragen tegenover de 9-jarige Burke. Er werden echter geen bewijzen gevonden, maar gedurende het onderzoek zijn er een hoop sporen zoek geraakt, wat de verdenking op de Ramsey's niet verkleinde. 

Zelfs de 66-jarige Bill McReynolds, ook wel bekend als Bill de kerstman, werd op een gegeven moment verdacht. Bill verkleedde zich al vele jaren als kerstman voor de plaatselijke supermarkt en had veel en vaak contact met kinderen. De theorie ontstond dat JonBenét en Burke de vriendelijke kerstman hadden binnen gelaten zonder dat de ouders hiervan op de hoogte waren. Er zou van alles mis zijn gegaan tijdens zijn bezoek, waardoor JonBenét om het leven was gekomen. Bill ontkende alles en kon al snel worden vrijgesteld van verdenking. 

Ook de theorie dat schoonmaakster Linda en klusjesman Mervyn de kleine meid hadden ontvoerd voor losgeld hield geen stand. Al waren Linda en Mervyn in geldnood, er was geen enkel bewijs voor hun betrokkenheid bij ontvoering of moord.

Ondanks het komen en gaan van diverse verdachten bleven vader en moeder Ramsey en later zelfs broer Burke in het vizier.

Bijna 10 jaar na JonBenét's dood kwam de zaak wereldwijd weer volop in het nieuws toen in Bangkok, Thailand een verdachte werd gearresteerd op 16 augustus 2006. Docent John Mark Karr legde op televisie een bekentenis af. Hij gaf toe JonBenét te hebben vermoord omdat hij seksuele handelingen wilden verrichten en haar uit frustratie wurgde en verstopte. John Karr bleek alle details uit de zaak te hebben vernomen van tv of uit de krant, hij bezat geen daderkennis. De politie achtte zijn verklaring ongeloofwaardig en lieten hem vrij. 

54-jarige kindermisbruiker Gary Oliva legde in 2016 ineens een bekentenis af, waardoor er plots nieuw schot in de zaak kwam. Uiteindelijk werd de bekentenis met een flinke korrel zout genomen tot de politie het verhaal van Gary helemaal niet meer geloofde. 

In 2016 kwam een jurylid anoniem naar voren die aangaf dat 2 jaar na de moord, door het gerechtshof werd gekeken of de ouders betrokken waren bij de zaak. Een 12-koppige jury (bestaande uit 8 mannen en 4 vrouwen) had unaniem besloten dat er genoeg bewijs aanwezig was om beide ouders juridisch verder te onderzoeken. De aanklager was het daar niet mee eens en legde het advies van de jury vrijwel direct naast zich neer. Toen het jurylid werd gevraagd of hij dacht dat de ouders in dat geval ook daadwerkelijk veroordeeld zouden worden, antwoordde hij: "Nee"

Een nieuwe arrestatie volgde in 2019, toen de 66-jarige Randall DeWitt Simons in het bezit bleek van kinderporno. Simons was jarenlang de persoonlijke fotograaf van JonBenét. Hij ontkende echter de moord en bewijzen ontbraken.


Omgeven door familie

JonBenét ligt begraven op een kerkhof in Georgia, naast haar moeder, die in juni 2006 overleed aan eierstokkanker. Ze werd 49 jaar oud. Ook Elizabeth Ramsey, een dochter van John Ramsey uit een eerder huwelijk ligt bij Patsy en JonBenét. Elizabeth was in 1992 om het leven gekomen bij een verkeersongeluk, waarbij ze inreed op een naderende vrachtwagen, haar vriend kwam daarbij ook om het leven. In totaal liggen er 13 familieleden begraven op dit kerkhof. 

 

Verdere ontwikkelingen

Forensisch onderzoek had in december 2003 genoeg materiaal weten te verzamelen van de bloedsporen op de onderbroek om tot een DNA profiel te komen. Het DNA werd toegevoegd aan en vergeleken met de meer dan 1,6 miljoen profielen die de FBI in een database had verzameld. Het kwam niet overeen, maar zou wekelijks opnieuw worden bekeken.

Onderzoek wees later uit dat er in de buurt van de Ramsey villa meer dan 100 inbraken waren geweest in de maanden voor de moord. Ook zouden er 28 geregistreerde seksueel misbruikers in een straal van 3,5 km rondom het ouderlijk huis wonen. 

20 jaar na de moord gaf Burke zijn enige interview aan Dr. Phil. Tijdens het interview liet hij een vreemde grimas op zijn gezicht zien, die de gemoederen deed oplaaien. Burke gaf aan dat hij toendertijd dacht dat zijn zusje zich ergens in huis verstopt had. Pas later hoorde hij dat ze niet meer leefde. De begrafenis kon hij zich nog goed herinneren en had een trauma achtergelaten, mede door het aanzicht van het jonge meisje in de open kist. Dat hij met Dr. Phil praatte had een reden; Burke zag het als een eerbetoon aan zijn kleine zusje. 

Volgens Dr. Phil was de vreemde gezichtsuitdrukking van de jongeman het gevolg van een sociaal onaangepast persoon en zag hij het niet als een reden om de jongen te verdenken van betrokkenheid. 

                                    De familie Ramsey in betere tijden.

 

Klik hier voor de podcast

 

Bronvermelding:

www.wikipedia.nl
www.hollywoodreporter.com
www.hnl.be
www.rollingstone.com
www.crimerocket.com