Black Dahlia

De eerste moordzaak die mijn aandacht direct trok was die van de Black Dahlia.Het mysterie rondom deze jonge vrouw is nog altijd actueel. Er is officieel nooit iemand veroordeeld voor haar moord, hoewel er wel een verdachte in beeld is. Dit maakt de zaak van de zwarte Dahlia tot de oudste "cold cases" die Amerika kent. Volgens vele agenten en detectives is dit de meest gruwelijke en bijzondere zaak uit de geschiedenis. 

 

Liever luisteren? Klik hier voor de Podcast

 

Elisabeth Short

lOS ANGELES, CALIFORNIA

Op 15 januari 1947 wandelde Betty Bersinger met haar dochtertje door een wijk in opbouw.
In een grasstrook langs de weg lag iets wat leek op een lichaam. In eerste instantie dacht de Betty dat er een mannequin in het gras was gedumpt. Bij nader onderzoek bleek het om het naakte en zwaar verminkte lichaam van de 22-jarige Elisabeth Short te gaan.

 

 

ELISABETH (BETH) SHORT

Elisabeth werd geboren op 29 juli 1924 in Boston, Massachusetts. Ze was nummer 3 van de 5 dochters die Cleo en Phoebe Short kregen. Op haar 5e verliet haar vader het gezin en werden de dochters door moeder Phoebe verder alleen opgevoed. Al op jonge leeftijd kreeg Elisabeth een fascinatie voor film en theater en besloot ze actrice te worden. Volgens haar moeder had ze altijd al sterren in haar ogen en had ze meer dromen dan toekomstplannen. 



Door haar longziekte reisde ze heen en weer tussen Florida, Long Beach, Los Angeles en Chicago, op zoek naar een beter klimaat voor haar gezondheid. Uiteindelijk bracht haar zoektochtt haar naar Lampoc, California; een klein dorpje iets ten noorden van Santa Barbara. Daar vond ze werk als klerk in het Amerikaanse leger. Toen ze op een dag werd aangevallen door een sergeant, verliet ze het kamp in grote haast.

In september 1943 ging ze met een aantal soldaten naar een restaurant in Santa Barbara. Die avond werd ze gearresteerd. Ze had flink gedronken en was minderjarig. De vingerafdrukken die die avond bij haar werden afgenomen bleken cruciaal voor de identificatie van haar lichaam een paar jaar later.



DOORMIDDEN

De 22-jarige schone werd in het gras gevonden, haar bovenlichaam volledig gescheiden van haar onderlichaam. Met haar handen boven haar hoofd en haar benen wijd uiteen in een geposeerde manier. Haar gezicht was bont en blauw geslagen, haar mondhoeken tot aan haar oren opengesneden tot een sinistere glimlach. Haar ingewanden onder haar billen gestopt.

Hoewel haar lichaam behoorlijk was toegetakeld was nergens een bloeddruppel te bekennen. Dit bracht het idee dat de dader wellicht in een mortuarium werkte of een medische training had gehad. Iemand met een fascinatie voor de dood een fetisjisme voor messen.

Het lichaam van de jonge vrouw had meerdere diepe snijwonden in haar gezicht, die met grote waarschijnlijkheid waren toegebracht toen ze nog in leven was. De trauma aan haar hoofd, veroorzaakt door meerdere harde klappen, was de uiteindelijke doodsoorzaak.
Haar lichaam was doormidden gesneden een een gapend gat was zichtbaar van haar navel tot aan het schaambot. Er waren onregelmatige stukken huid van haar heup en linkerdij afgesneden, net als een vierkant stuk vlees uit haar rechterborst. Haar anus vertoonde sporen van misbruik met een vreemd voorwerp. Het lichaam was volledig ontdaan van bloed en van top tot teen gewassen.

De media stortte zich volledig op de zaak en al gauw kreeg de, toen nog onbekende, donkerharige jonge vrouw de naam "Black Dahlia", waarschijnlijk als verwijzing naar de film "The Blue Dahlia".

Niet veel later werd het lichaam geïdentificeerd als Elisabeth Short, aan de hand van de vingerafdrukken die bij haar arrestatie in 1943 waren afgenomen. Gedurende 2 maanden was de zaak van de Black Dahlia dagelijks voorpaginanieuws. De politie riep het publiek op zich te melden wanneer zij Elisabeth in de week voor de ontdekking van haar lichaam nog hadden gezien. 







NEW ASTER MOTEL


Op de ochtend van 15 januari 1947, de dag dat het lichaam van Elisabeth werd gevonden, deed Henry Hoffman, eigenaar van het New Aster Motel, een schokkende ontdekking in kamer 3. Het leek wel een slachthuis. Overal waar hij keek vond hij bloed en uitwerpselen. De veroordeelde crimineel die nog maar net 4 dagen op vrije voeten was begon direct aan de schoonmaak. Hij poetste alles blinkend schoon en verbrandde de bebloede lakens en de bloederige kleding die hij in een papieren zak in kamer nummer 9 vond.

Een toevallige opmerking van de moeder van een verdachte bracht de politie op het spoor van het hotel. Toen de politie een week later navraag bij de eigenaar kwam doen, hield hij zijn lippen stijf op elkaar. Het onderzoek liep dood.



DE DADER

Hoewel er velen naar voren kwamen die claimden de dader te zijn, bleef de zaak onopgelost tot een doorbraak kwam in 1948. De dader werd in de val gelokt, door een artikel te plaatsen in een tijdschrift. De rechercheurs verwachtten dat de dader zich zou melden om de moord publiekelijk te "claimen", misschien zelfs om er over op te scheppen en ze hadden gelijk. In oktober 1948 ontving het bureau een brief, ondertekend door Jack Sand.

De politie arrangeerde een ontmoeting met Jack Sand, die in werkelijkheid Leslie Dillon bleek te zijn. Dillon wist te vertellen wat voor het publiek was verzwegen. De roos tattoo die Elisabeth op haar bovenbeen had, was uit haar vlees gesneden en in haar vagina gestopt. Haar schaamhaar was afgeknipt en in haar anus geduwd. Dillon had inderdaad in een mortuarium gewerkt en wist bloed uit een lichaam af te tappen door een enkele snede in het been.

Tijdens de gesprekken tussen de politie en Dillon, sprak Dillon over ene Jeff Conors. Deze Jeff zou de moord hebben gepleegd in een kamer van het New Aster Motel. Ook sprak hij over diverse  middelen die je ongezien in een drankje of maaltijd kon doen, waardoor iemand "makkelijk handelbaar" zou worden.

Uit verder onderzoek bleek Jeff Conors niemand anders te zijn dan Mark Hansen. Een rijke en invloedrijke 55-jarige man uit Denemarken die werkte in de schaduwwereld van Hollywood. Hoewel er bewijzen waren dat Mark en Elisabeth elkaar kenden en dat Elisabeth zelfs een kort in èèn van zijn panden woonde, werd verder onderzoek uit alle hoeken tegengewerkt.

In de zomer van 1949 kwam er bij de LAPD een groot corruptie schandaal aan het licht. Er bleek een enorme doofpot affaire in gang te zijn gezet door de afdeling Moordzaken, een afdeling die nauwe banden had met Mark Hansen. In een interview met Dillon gaf hij aan op de hoogte te zijn van medewerkers die een aandeel hadden in de vele schandalen en dat ze hem maar beter konden laten gaan. En dat deden ze. Uiteindelijk werd schaduw zakenman Mark Hansen vrijgepleit, hoewel er niet met zekerheid is te zeggen of hij de opdracht voor de moord gaf of niet.

Volgens Britse schrijfster Piu Eatwell is het duidelijk. In haar boek
‘Black Dahlia Red Rose: America’s Most Notorious Crime Solved for the First Time’ schrijft ze: "dat het “met zekerheid” Dillon was die Short vermoord heeft in het Aster Motel, “met of zonder medeweten van Hansen’."


Op 25 januari 1947 werd het lichaam van Elisabeth Short begraven op de
Mountain View Cemetery in Oakland.

 


RECENTE ONTWIKKELINGEN


Begin 2013 kwam de Black Dahlia zaak opnieuw in het spotlicht. Een artikel in de "San Bernadino Sun" sprak over een meer recent onderzoek, gedaan door gepensioneerd politieagent Paul Dostie en auteur Steve Hodel. Volgens de krant heeft een onderzoeksteam bewijs gevonden tegen Hodel zijn vader, dokter George Hill Hodel, met name dankzij de aanwijzingen van zijn zoon, auteur Steve Hodel.

In Februari 2013 had een kadaverhond de geur opgepikt van menselijke resten op diverse plekken van de kelder in de woning van dokter Hodel. Daarnaast had Steve het onderzoeksteam gewezen op een geluidsopname tussen de dokter en een onbekend persoon. In die opname zou dokter Hodel hebben gezegd: "Stel je voor dat ik de Black Dahlia had vermoord. Niemand kan dat nu bewijzen. Ze kunnen het niet aan mijn secretaresse vragen, want zij is dood"

Dokter George Hodel was namelijk niet alleen een verdachte in de zaak van de Black Dahlia, maar ook in de zaak van zijn plotseling overleden secretaresse Ruth Spaulding. Daarnaast werd zijn naam gelinkt aan de zaak van “The Lipstick Killer” én “de Zodiac Killer” Toen dokter George overleed in 1999 zwoer zoon Steve te bewijzen dat zijn eigen vader verantwoordelijk was voor al deze moorden. 

Van de top 150 daders in de Black Dahlia zaak, was dokter Hodel zeker één van de 25 hoofdverdachten.

Helaas is het ultieme bewijs nooit gevonden waarmee de enige echte dader kon worden aangewezen. Daarmee blijft de zaak van de Black Dahlia nog altijd onopgelost.

 

Luister hier de podcast van deze blog

 

 

BRONVERMELDING:

www.dailymail.uk
www.biography.com
www.nieuwsblad.be
www.wikipedia.nl


Mochten er details ontbreken, heb je aanvullende informatie, klopt er iets niet, heb je een voorstel voor een volgende moordzaak of wil je gewoon je reactie kwijt?
Laat een bericht achter in de comments!