De verdwijning van Jodi Huisentruit

Een Amerikaanse presentatrice komt te laat voor haar ochtendshow. Bij haar appartement had een worsteling plaatsgevonden waardoor wordt aangenomen dat Huisentruit is ontvoerd, maar door wie, waarom en waar is ze nu?


Jodi Sue Huisentruit

Jodi Huisentruit.jpg

Geboren : 05-06-1968          Verdwenen: 27-06-1995


De Amerikaanse werd geboren en getogen in Long Prairie, Minnesota als de jongste van de 3 dochters van Maurice Huisentruit en Imogene (Jane) Anderson. Kort na haar 14e verjaardag, in 1982 overleed vader Maurice.

Jodi bleek een veelbelovend talent te hebben voor golf. Zo won ze samen met haar team een klasse A tournament in zowel 1985 als 1986. Na de middelbare school studeerde ze Communicatie op de St. Cloud State University. Haar eerste baantje was bij Northwest Airlines, maar al snel begon ze haar carrière bij diverse radio en tv omroepen. Uiteindelijk werd ze nieuwslezeres bij televisiestation KIMT, onderdeel van de nieuwszender CBS, in Mason City, Iowa.

Wat we weten is dat Jodi de dag vóór haar verdwijning nog deel nam aan een golf tournament die eindigde rond 20:00 uur. Daarna ging ze naar het huis van John Vansice, een 22 jaar oudere, voormalige bewoner van Jodi's appartementencomplex, om de video te bekijken van het verjaardagsfeest die hij voor haar had georganiseerd. Hij was één van de laatsten die Jodi had gezien of gesproken.

 

 

De verdwijning

Op dinsdag 27 juni 1995, om 04:00 uur in de ochtend constateert producent Amy Kuns dat Jodi nog niet in de studio aanwezig was. Dit was uiterst bijzonder, omdat Jodi er altijd alles aan deed om op tijd op het werk te verschijnen. Ze had een groot verantwoordelijkheidsgevoel en vond haar werk zeer belangrijk.

Omdat er een live uitzending gepland stond om 06:00 uur, belde Amy haar. Jodi nam de telefoon op. Ze verklaarde ze dat ze zich had verslapen, maar stond op het punt om haar appartement te verlaten en naar de studio te komen.

Om 06:00 uur was Jodi nog niet op haar werk verschenen.

Producent Amy Kuns nam noodgedwongen de plek van Jodi in voor de ochtenduitzending van "Daybreak", het programma waarvan Jodi de vaste presentatrice was.

Toen ze om 07:00 uur nog niet aanwezig was, belde het KIMT personeel het lokale politiebureau.

 

 

Het onderzoek

Toen de politie arriveerde bij het appartement van Jodi vonden ze haar rode Mazda Miata op de parkeerplaats. In de buurt van de auto werden sporen van een worsteling aangetroffen. 

Rondom de auto lagen haar persoonlijke bezittingen verspreid, waaronder één rode schoen, een bus haarlak, een haardroger en een verbogen autosleutel. Er werd een, tot nu toe, onbekende palm afdruk op de auto aangetroffen. Behalve die aanwijzingen werden er verder geen sporen gevonden die konden verklaren wat er met Jodi was gebeurd en wat het motief daarvoor was. 

Jodi's appartement werd onderzocht. In de badkamer trof men het toilet aan met de toiletbril omhoog. Dit was een vreemd detail voor een alleenstaande en alleenwonende vrouw. Verder deed het appartement een beetje rommelig aan. Alsof ze het in een haast had verlaten en het op een later moment wel zou opruimen.

Bewoners van het appartementencomplex werden verhoord. In ieder geval 3 bewoners verklaarden geschreeuw te hebben gehoord, rond de tijd dat Jodi naar haar werk zou vertrekken. Een andere buurtbewoner, Randy Lindermann, verklaarde elke ochtend langs het appartement te rijden; zo ook op de dag van de verdwijning. Tegen 03:50 uur had hij daar een busje op straat aangetroffen, een witte Ford Econoline, die hij daar nog nooit eerder had zien staan. Het busje stond vreemd geparkeerd, Randy moest uitwijken om er langs te kunnen. Het busje had een draaiende motor en de parkeerverlichting aan, de koplampen waren gedimd. Het busje bleek niet van de bewoners en werd later ook nooit weer gevonden. 

John Vansice
Ook voormalig buurman John Vansice werd ondervraagd. Hoewel John aangaf nooit een romantische interesse in Jodi te hebben getoond, is in de verjaardagsvideo zijn gepijnigde gezicht te zien, telkens wanneer Jodi met andere mannen danst. Op de ochtend van de verdwijning ging John om 07:00 uur samen met een goede vriendin uit wandelen. Dit deden ze wel vaker. De vriendin verklaarde later dat John zich die dag niet anders had gedragen of had voorgedaan als anders. 

Vrienden en familie gaven aan dat Jodi wellicht werd gestalkt. Hoewel er nooit bewijs van werd gevonden, had Jodi zelf een keer verteld over een man in een zwarte pick-up truck die haar van dichtbij was gevolgd tijdens haar rondje joggen. Dit zou ongeveer 7 maanden voor haar verdwijning hebben plaatsgevonden. Later had ze diezelfde truck nog een aantal keren getroffen toen ze onderweg was naar haar werk. Ze meldde de incidenten bij de politie, die haar een aantal ochtenden een politie escorte gaf naar de studio. Daarnaast nam ze zelfverdedigingslessen.

Moeder Jane herinnerde zich een telefoongesprek met Jodi, waarin ze huilend had verteld over haar stalkingservaringen. Volgens zus Joanne ontving ze ook regelmatig telefoontjes van vreemde mannen met vreemde verzoeken. In de maanden voorafgaande haar verdwijning kwamen die telefoontjes steeds frequenter. Vlak voor haar verdwijning schreef Jodi een brief aan haar vriendin Kelly uit Mississippi waarin ze aangaf te vrezen voor haar veiligheid, omdat ze werd gestalkt. Gek genoeg werd de brief pas bezorgd op de dag dat Jodi verdween.

In september 1995 kon de Huisentruit familie het wachten niet meer verdragen en huurde onderzoeksbureau McCarthy & Associates Investigative Services Inc. in om te helpen met het onderzoek. McCarthy schakelde op zijn beurt de hulp in van privé detective Doug Jasa.

McCarthy en Jasa verschenen in diverse grote nationale televisie shows om te vertellen over de verdwijning en hun onderzoek en riepen daarbij de hulp in van het publiek. Hoewel elke show leidde tot vele hints en tips werd er geen aanvullend bewijs gevonden of een verdachte in beeld gebracht.  

Het gebied rondom het appartement werd in mei 1996 door ongeveer 100 vrijwilligers volledig uitgekamd. Bij elk vreemd voorwerp of verdachte plek werd een vlaggetje geplaatst. De politie onderzocht daarna elke gevlagde locatie minutieus, maar er werden geen nieuwe aanwijzingen gevonden. Ook uit de meer dan 1000 afgenomen interviews kwam(en) geen verdachte(n) uit voort. 

Uit latere uitspraken van betrokkenen kwam naar voren dat het politieonderzoek uiterst rommelig was verlopen. Zo zou het appartement nooit volledig zijn afgesloten, waardoor belangrijke sporen zouden kunnen zijn gewist of bewijs verloren. De rode Mazda werd na slechts één dag van de parkeerplaats verwijderd en teruggegeven aan de familie, zonder dat deze ooit van binnen onderzocht was. Buurtbewoners werden pas na ruim een week gevraagd of ze ook een wit busje op de parkeerplaats hadden zien staan.

Pas jaren later verklaarde een overbuurvrouw dat ze inderdaad een busje had gezien op de ochtend van de verdwijning en dat ze deuren had horen openen en sluiten.

 

 

Billy Pruin

Op 5 april 1995, 3 maanden voor de verdwijning van Jodi, werd een goede vriend van Jodi dood gevonden met een kogelwond in zijn borst. Het was 44-jarige Billy Pruin. Hij woonde net iets ten zuiden van Mason City. De verloofde van Billy zei dat hij zich in de dagen voor zijn dood "ongemakkelijk" gedroeg, maar hij had haar niet willen vertellen wat er aan de hand was. Jodi was ondersteboven van zijn dood en stelde een onderzoek in. 

In 2019 werd onderzoeksjournalist Steve Riggs benaderd door Angela Johnsson, gevangene uit Minnesota. Zij vertelde in brieven en telefonisch over haar vriendje Dustin Honkin, die haar zou hebben verteld over de verdwijning van Jodi.
Dustin was, net als Angela, ter dood veroordeeld voor het executeren van 5 mensen in 1993. Vlak voor die veroordeling was Dustin al eens opgepakt voor zijn betrokkenheid in het
drugs circuit. De zaak kwam echter nooit in de rechtbank, omdat 2 van de hoofdgetuigen plotseling waren verdwenen. De dag dat Dustin vrij kwam was dezelfde dag waarop de verloofde van Billy Pruin zei dat hij zich ongemakkelijk had gedragen. 2 weken later was Billy dood en 3 maanden daarna was Jodi verdwenen. Ook zou Angela werkzaam zijn geweest op de golfbaan waar Jodi haar laatste tournament speelde. Het is goed mogelijk dat ze elkaar nog hebben gesproken die dag. Misschien zelfs meermaals.

Op 15 januari 2020 zou Dustin worden gedood door middel van een dodelijke injectie. Door controversie over de gebruikte injectiemiddelen werd de executie datum steeds verplaatst. Uiteindelijk gingen alle partijen akkoord en werd Dustin geëxecuteerd op 17 juli 2020. Hij heeft nooit gesproken over Jodi's verdwijning. 

 

 

Betrokkenheid politie 

In 2019 liet de eigenaar van de website Findjodi.com 3 grote, identieke, billboards plaatsen in Mason City. Op nieuwjaarsdag werd 1 van die borden met graffiti beklad.
De tekst "Frank Sterns machine shed" was er op geklad.




 




 

 



 

 

Frank Stern was één van de politieagenten die aan de Jodi Huisentruit zaak had gewerkt. Als gerespecteerd inwoner van Mason City was hij nooit een verdachte. De enige keer dat zijn naam werd genoemd was in 2011.

In september 2011 kwam de politie in opspraak na een krantenartikel die claimde dat de politie betrokken was bij de verdwijning van Jodi. Het ging zelfs zo ver, dat op 4 augustus van dat jaar agente Maria Oll werd ontslagen omdat ze publiekelijk naar voren kwam met informatie over het wangedrag van de Mason City politie afdeling.

Maar, dit verhaal begint al veel eerder terug in de tijd, zo'n 12 jaar eerder zelfs.

Gerald Best, een 50-jarige inwoner van Mason City, geeft na de kerkdienst bij pastoor Shane Philpott aan voor zijn leven te vrezen omdat hij de politie verdenkt van duistere zaakjes; waarna Gerald op 30 december 1999 dood in zijn woning word gevonden. Zijn keel was doorgesneden. Deze moord is nooit opgelost.

8 jaar later, in de zomer van 2007 wordt diezelfde pastoor Shane gebeld door een inwoner van Mason City. Deze bewoner claimt informatie te hebben over diverse politie ambtenaren die betrokken zouden zijn bij de verdwijning van Jodi. De inwoner zegt dit verhaal niet kwijt te kunnen bij de politie zelf en belde daarom pastoor Shane. Er werden geen namen genoemd. 

Pastoor Shane wil met al deze informatie de juiste wegen bewandelen, maar denkt dit niet bij de politie zelf te kunnen doen. Hij maakt zich zorgen wanneer hij aan het lot van Gerald Best denkt. 

Shane neemt telefonisch contact op met zijn schoonzus, politieagente Maria Oll. Zij adviseert hem direct de politie te bellen. Wanneer Shane dat doet, krijgt hij agent Frank Sterns te spreken. Frank zijn reactie is nogal bizar. Hij geeft aan dat "ze" hier zo snel mogelijk op terug komen, maar dat Shane hier met niemand over mag praten.
Toen Shane na een maand nog niets van de politie had gehoord, belde hij opnieuw naar Frank Sterns, maar werd doorverbonden naar een andere agent. Die vertelde hem dat er geen onderzoek was gestart omdat pastoor Shane zijn informatie niet geloofwaardig zou zijn. 



Tony Jackson

In 1995, vlak voor de verdwijning van Jodi, woonde 2 blokken bij het KIMT televisiestation vandaan ene Tony Jackson. Tony was enorm geïnteresseerd in televisie en alles er omheen. Op een dag vertelde hij een vriend dat er een leuke bar in de buurt was waar hij naar toe wilde, omdat Jodi Huisentruit daar een vaste gast zou zijn. Hoe Tony dat wist is niet bekend. Tony en deze vriend bezochten "The Southbridge Lounge", waar ze Jodi inderdaad troffen. Tony ging een gesprek met Jodi aan, terwijl de vriend op de achtergrond bleef. De vriend meende dat dat gesprek over televisiestations en uitzendingen ging en dacht er niet veel van; tot 2 jaar later.

In 1997 werd Tony veroordeeld voor het aanvallen van diverse vrouwen en werd tot levenslang veroordeeld voor, onder andere, stalking en verkrachting. 

Tegen een celgenoot zou Tony hebben opgeschept over het ontvoeren van een presentatrice, maar ontkende iets te maken te hebben met de verdwijning van Jodi. Volgens de celgenoot had Tony echter verklaard niet alleen een presentatrice te hebben ontvoerd, maar haar ook om het leven te hebben gebracht.

5 dagen voor de verdwijning van Jodi zou Tony, op een zeer gewelddadige manier, zijn relatie hebben verbroken. Zijn ex-vriendin en Jodi leken griezelig veel op elkaar. 

Naar aanleiding van een raptekst die Tony vervolgens schreef, kwam de politie in actie en ging op zoek naar aanwijzingen in het dorpje die in de tekst voorkwam; het dorpje Tiffin. Hoewel 2 van de 3 kadaver honden aansloegen werd er geen nieuw bewijs gevonden, noch bewijs voor de betrokkenheid van Tony in de zaak van Jodi. 

Na laboratorium onderzoeken, gesprekken en leugendetector testen werd Tony, op dat moment, uitgesloten als verdachte.



Nooit vergeten

Zodra nieuwe zaken naar boven komen die overeenkomsten vertonen met die van Jodi Huisentruit of wanneer er overblijfselen werden gevonden in Mason City of in de omgeving, komen de speculaties weer los over een mogelijk verband met de verdwenen tv ster. Toen de cold case zijn 10e jaar naderde begonnen meerdere media kanalen alle bekende informatie uit de zaak opnieuw onder de aandacht te brengen en wederom het publiek te vragen om hulp. 

 

Begin juni 2008 ontving lokale krant de "Global Gazette" 84 pagina's uit Jodi's persoonlijke dagboek. De pagina's waren verstuurd in een grote enveloppe zonder retour zender of adres. De postzegel was in Waterloo gestempeld op 4 juni. Het originele dagboek was in handen van de politie bij aanvang van het onderzoek. 

Binnen enkele dagen kwam de politie naar voren met de verzender. Het bleek niemand minder dan de vrouw van voormalige politiechef David Ellingson te zijn. Hij had ten tijde van zijn vertrek bij het korps een kopie van het dagboek mee naar huis genomen. Er is echter nooit een verklaring gegeven waarom de vrouw de pagina's naar de krant had gestuurd. Het dagboek zelf verteld veel over het persoonlijke leven van Jodi, maar niet veel meer dan dat. In de laatste 2 weken voor haar verdwijning schreef ze er nog nauwelijks in. Behalve de politie heeft verder niemand ooit het originele dagboek gezien of gelezen. Wellicht ontbreken er pagina's?




In 2001 werd Jodi Huisentruit officieel dood verklaard.

In 2014 overlijd moeder Jane. Ze heeft haar leven gewijd aan het vinden van haar dochter en geloofde er al die tijd heilig in dat Jodi op een dag in het meer, vlakbij haar huis, zou worden gevonden.

In mei 2015 ondertekenden alle 100 leden van het Iowa huis van afgevaardigden een brief met het verzoek om 27 juni 2015 uit te roepen tot "Jodi Huisentruit Dag". Niet alleen om Jodi te eren, maar ook alle andere slachtoffers van onopgeloste zaken. Het verzoek werd afgewezen. Een afgevaardigde suggereerde daarna een doofpot affaire door enkele bestuurders van Mason City.

In maart 2017 werd met een huiszoekingsbevel gezocht naar de GPS data van beide voertuigen die ten tijde van de verdwijning in het bezit waren van buurtbewoner en verjaardagsfeest organisator John Vansice. Hier kwam geen nieuwe informatie uit naar voren.

Op 17 juli 2021 kwam onderzoeksjournalist Steve Riggs naar voren met een mogelijke verdachte. Er zou een dag of 10 voor de verdwijning een man in het leven van Jodi zijn gekomen. Iemand van buitenaf die haar golf passie deelde en waarmee ze soms meermaals per dag contact had. Een bericht op haar antwoordapparaat bevestigd deze connectie. In kader van het onderzoek wilde Steve geen namen of details geven, maar het leek, naar eigen zeggen, veelbelovend. 

Enkele jaren geleden spraken deelnemers van die laaste golfwedstrijd met de eigenaren van de website Findjodi.com. 2 van de golfers vertelden dat Jodi van plan was haar telefoonnummer te wijzigen, omdat ze zo frequent werd lastig gevallen. Ze leek daarintegen meer geirriteerd over de vervelende telefoontjes dan dat ze bang was.

Zus Joanne is altijd blijven zoeken naar haar zusje. Ze heeft in de afgelopen jaren vele tientallen interviews gegeven, zowel op radio als op tv. 



Findjodi.com

Voor meer (actuele) informatie, podcasts, interviews etc. wat betreft de verdwijning van Jodi Huisentruit, neem dan zeker ook eens een kijkje op de website : Findjodi.com


Klik hier voor de podcast

Bronvermelding:

www.wikipedia.com
www.youtube.com
www.findjodi.com