Sandra Kalk

 

 

Sandra Ilona Kalk, een opgewekte, spontane en spraakzame jonge meid van 17 jaar oud.

Op zondag 26 juli 1998 verdwijnt zij plots van de aardbodem.

Familie en vrienden zoeken overal en nergens naar haar.

                                                                  


Maandag 27 juli 1998 :

Martenshoek: Om 9 uur in de ochtend staan vader Jonnie en zijn vriendin klaar bij de woning van Sandra om haar op te halen. Er staat die dag een bezoek bij haar broer op het programma. Meestal staat ze netjes op tijd klaar, vandaag niet en dat is vreemd. Ze kloppen op ramen en deuren maar zien en horen niets.

Met de gedachte dat ze misschien zelf al naar haar broer is gegaan, verlaten ze het huis van Sandra. Om half 1 in de middag komen ze terug bij de woning; Sandra was niet bij haar broer, maar ook nu is het huis stil en leeg. De ongerustheid begint te groeien.

Jonnie gaat naar een vriendin van Sandra, maar die heeft haar sinds zaterdagavond niet meer gezien. Samen met die vriendin beginnen ze een zoektocht. Na gesproken te hebben met andere vriendinnen komen ze te weten dat Sandra een afspraak zou hebben gehad met ene Haci A. 

Ook de rest van de vriendengroep wordt benaderd. Gokhan G. verklaarde Sandra al "weken" niet gezien te hebben. 

Vrienden sluiten zich bij de zoekgroep aan en iedereen die Sandra kent wordt opgezocht en benaderd. Ook bij de woningen van Haci A. en zijn goede vriend Mutlu H. wordt aangebeld. Zij zijn beiden niet thuis.

Weer een andere vriendin bevestigd dat Sandra inderdaad een afspraak had met Haci A. Zij had Sandra ook voor het laatst gezien op zaterdagavond. Op zondagavond rond 19:00 uur was de vriendin bij Sandra aan de deur geweest. Sandra was niet thuis. Ze wist niet waar Sandra had kunnen zijn. 

Op een gegeven moment gaat de zoekgroep terug naar de woning van Haci A. om te kijken of hij nu wel thuis is. Helaas. Zijn grijze BMW 5-serie met sportvelgen is ook niet aanwezig. 

Vervolgens rijdt vader Jonnie heel Hoogezand en Sappemeer door, op zoek naar die grijze BMW, maar die is nergens te bekennen.

Rond 10 uur in de avond rijd Jonnie terug naar Sandra's woning. Er is nog altijd niemand thuis. Hij belt de huurbaas met de vraag of hij nog een sleutel heeft. Die heeft hij. 

Eenmaal binnen lijkt er niets aan de hand te zijn, sterker nog, het leek er op dat ze elk moment weer thuis kon komen. Zo had Sandra haar spullen al klaar liggen voor de volgende ochtend en het licht in de doucheruimte was nog aan. Alleen haar kat "Fritzie" gedroeg zich nogal wild.  

Ze nemen haar identiteitsbewijs mee, maar besluiten verder alles te laten zoals het is en verlaten de woning. Ze zoeken tevergeefs nog even verder naar de BMW, maar gaan tenslotte naar huis.


Dinsdag 28 juli 1998 :

Na zeer slecht geslapen te hebben, staat Jonnie om 8 uur in de ochtend weer bij de woning van zijn dochter. Wanneer hij haar dan nog steeds niet aantreft, geeft hij haar als vermist op bij de politie. 

De politie wil hier nog niet direct aan meewerken, aangezien ze nog niet zo heel lang weg is, maar
Jonnie weet ze er van te overtuigen dat er meer aan de hand is dan zomaar een vermissing.
Om half 10 in de ochtend komt de politie een kijkje nemen bij haar woning, maar vinden geen bijzonderheden. 

Jonnie heeft Sandra's identiteitsbewijs op zak en gaat met haar foto verder zoeken. 

Op de Ostadestraat hebben een aantal mensen Sandra in haar eentje zien lopen op zondagavond, rond 19:00 uur. Vrienden van haar wonen aan de J. Vermeerstraat. Uit navraag blijkt Sandra daar inderdaad tot ongeveer kwart over 10 in de avond is geweest. Gokhan G, die eerder vertelde haar al een paar weken niet te hebben gezien, zou daar op dat moment ook aanwezig zijn geweest.

Deze nieuwe informatie wordt met de politie gedeeld, helaas konden ze op dat moment nog altijd niets ondernemen. 

Jonnie haalt een vriendin van Sandra op en samen gaan ze op pad. Het lijkt haast een buurtonderzoek. Ze lopen de route die Sandra zou hebben afgelegd en vragen onderweg iedereen of ze Sandra hebben gezien. De eigenaar van het cafetaria aan de Hoofdstraat in Hoogezand zei haar te hebben gezien toen hij zijn cafetaria afsloot, rond 11 uur in de avond. Ze liep toen richting Sappemeer, in plaats van terug naar haar woning. Ook deze informatie wordt met de politie gedeeld. 

De agenten vertellen dat ze Haci A. inmiddels in zijn woning hadden aangetroffen. Hij had zich vreemd gedragen en wilde de politie niet binnen laten. Niet veel later werd zijn grijze BMW op de Meint Veningastraat aangetroffen, bij een koffieshop.

Vroeg in de avond gaat Jonnie, samen met zijn vader, opnieuw naar het politiebureau in Hoogezand, om actie te vragen van de politie.  Na een paar uur te hebben gesproken met de agenten, werd Sandra's informatie op de internationale telex gezet. 

Wanneer Jonnie en zijn vader rond half 11 in de avond in de buurt van de koffieshop rijden, zien ze de grijze BMW en zetten de achtervolging in. Haci A. reed op dat moment richting Sappemeer en sloeg bij de apotheek rechtsaf richting Boswijk, naar de woning van Gokhan G. Jonnie en zijn vader besluiten het daar bij te laten en gaan terug naar huis.

Wanneer ze thuis komen, verteld de vriendin van Jonnie dat een vriendin van Sandra net had gebeld. Er had een grijze BMW voor haar woning gestaan, met daarin 3 personen. Haci A., Gokhan G en Mutlu H.

Met de koplampen van de auto gericht op haar voordeur, hadden alle 3 de mannen voor haar woning staan te schreeuwen. Sandra en haar vriendin hadden net alsof gedaan dat ze niet thuis waren en waren uiteindelijk naar de achterburen gevlucht van angst. Daar hadden ze de politie gebeld, maar die was nooit gekomen.

 

Woensdag 29 juli 1998 :

Om 9 uur in de ochtend gaat Jonnie terug naar de woning van Sandra. Nog altijd is ze niet thuis. Op de tael in haar woonkamer vind hij een aantal brieven. 

Rond 11 uur rijd hij naar de A. Van Ostadestraat en vraagt in de buurt rond of iemand Sandra heeft gezien. Een bewoner vertelde dat Haci A. zich de laatste paar dagen vreemd gedroeg. Hij zou niet veel thuis zijn geweest en op maandag 27 juli had hij de BMW zeer grondig hebben schoongemaakt.

Terwijl Jonnie met de bewoner in gesprek was, verscheen Haci A. plotseling op het balkon. Hij riep : "Wat moet je?" Toen Jonnie vroeg waar Sandra was, zei hij geen Sandra te kennen en begon te schelden en te dreigen. De bewoner waarschuwde Jonnie dat Haci A. bekend stond als gewelddadig en dat hij zich maar beter rustig kon houden.

Andere buurtbewoners vertelden over een bosperceel aan de Rijskweg in Kolham. Hier zouden gestolen spullen worden gewaard door criminelen. Ze namen er een kijkje, maar vertrokken al snel weer vanwege de aanhoudende harde regen.

Op het politiebureau vertelde Jonnie over de woordenwisseling met Haci A. en was verbaasd te horen dat de agenten al op de hoogte waren met de ontmoeting. Haci A. had eerder die dag een aanklacht willen indienen tegen Jonnie voor bedreiging. Hij had gezegd dat hij Sandra had gebeld en met haar vader had gesproken en dat ze gewoon thuis was. Haci zijn vriendin bleek ook Sandra te heten. Volgens de politie wist hij drommels goed dat het over een andere Sandra ging. 

Lokale nieuwszender TV Noord belde Jonnie. Ze wouden op donderdagmiddag een rechtstreeks verslag doen over de vermissing en er zou een oproep komen voor meer informatie.

De politie vond het geen goed idee om de media er bij te betrekken, maar Jonnie kon niet langer aanzien dat de politie niets kon doen.



Donderdag 30 juli 1998 :

Een vriendin wilde graag in de woning van Sandra kijken. Misschien ontbraken er spullen en konden ze een aanknoping vinden. Haar make-up spullen bleken te zijn verdwenen. Die lagen altijd uitgestald op een plankje. Dit zou betekenen dat er iemand in haar woning was geweest, maar inbraaksporen waren er niet.

In de middag kwam Radio Noord langs en maakte een rechtstreekse uitzending over de vermissing, later werd er ook een tv opname gemaakt. Uit alle bekende informatie bleek Sandra voor het laatst te zijn gezien op zondagavond 26 juli 1998.

De brieven die eerder op tafel in de woning waren gevonden werden gelezen. Ze zijn door Sandra geschreven op 23 en 24 juli.

------------------------------

Brief 23 juli 1998

 
Vandaag was ik vroeg wakken en middag kwam ik Mutlu (H.) tegen nog even een sigaret gerookt. Vanavond ben ik met Gokhan (G.) naar Haci (A.) gegaan en ik ben net weer thuis en het is bijna half drie. Haci is in slaap gevallen en Gokhan wou mij daar alleen laten. Dus niet.

Maar ja dat komt nog wel.
------------------------------

Brief 24 juli 1998

Het is nou vrijdag. Ik ga naar Gokhan op bezoek. Vanmiddag komt een vriendin op bezoek.

 ------------------------------

Kopieën van de brieven werden naar de politie gebracht, er staan tenslotte namen in van personen waar ze vlak voor haar verdwijning nog contact mee had. 

Politie vergrendelde haar woning, haar matras bleek vol vlekken en spatten te zitten.  Vanwege de mogelijkheid dat dit bloed was, zou de technische dienst onderzoek komen doen.

Inmiddels komen bij omwonenden verklaringen en verhalen los die worden onderzocht. Zo zou Sandra op dinsdagmiddag nog in het winkelcentrum zijn gezien. Alles wordt uitgezocht. 

Vrienden van Sandra organiseren een posteractie en verspreiden die door heel Hoogezand.

 

Vindplaats Sandra


Vrijdag 31 juli 1998 :

De politie was op zoek naar informatie en vroeg de familie naar Sandra's kleding en schoenen. Een vriendin had dezelfde schoenen, die werden naar het bureau gebracht.

Later op de dag werd Jonnie gevraagd naar naar het politiebureau in Hoogezand te komen. 

Regio politie Groningen had Sandra gevonden; maar ze leefde helaas niet meer. 


De uitzending op TV Noord op donderdagavond had een tip voortgebracht.
Op maandag 27 juli had een getuige zich gemeld die een persoon uit het bos zag komen. Die persoon had zich verdacht gedragen en was op een fiets gestapt en weggereden.

Iets verderop in het bos werd even later het half begraven lichaam van Sandra gevonden.
Daar waar vader Jonnie woensdagmiddag nog aan het zoeken was geweest. 

Volgens de politie is het niet met zekerheid vast te stellen of de getuige Haci of Mutlu weg had zien fietsen. De getuige gaf zelf aan dat het Haci was, maar een confrontatie is nooit georganiseerd, wat volgens de richtlijnen wel had gemoeten.

De familie werd gebeld en verzameld op het bureau in Hoogezand. Sandra's broer Christiaan kwam wat later en werd door 2 agenten op de hoogte gebracht.

Uit autopsie bleek dat Sandra door 2 kogels in het hoofd van haar leven was beroofd.

 

De gebeurtenissen op zondag 26 juli 1998 :


Aan de Johannes Vermeerstraat was een getuige op bezoek geweest bij kennissen. Toen die getuige daar vertrok tegen 10 voor half 11 in de avond, zag hij of zij Sandra in gesprek met Mutlu.

Roy V., een kennis van Sandra, had haar op dat moment ook gezien. Hij verklaarde dat ze na het gesprek met Mutlu weer alleen richting haar woning in Martenshoek. 

10 minuten later werd Sandra gezien door een oud vrouwtje met een hondje. Sandra stond toen op de hoek van de Kerkstraat. De vrouw had aan Sandra gevraagd of er iets was. Sandra liep daarna verder en de vrouw keek haar na, totdat ze uit het gezichtsveld verdween in de Meint Veningastraat. Toen de oude vrouw haar weg vervolge richting de Hoofdstraat, kwam ze 2 jongens tegen, die achter Sandra aan gingen.

Tegen kwart voor 11 in de avond kreeg Sandra een lift aangeboden. Een getuige die Sandra kende verklaarde dat Sandra het aanbod afsloeg en zei dat ze liever mee liep met 3 jongens die aan de overkant van de staat liepen. De getuige kende de 3 jongens niet, maar wist te vertellen dat ze donkere bomberjacks en baseball petjes droegen.

De cafetaria eigenaar in de Hoofdstraat zag Sandra rond 11 uur in de avond terug lopen richting Sappemeer.

Ongeveer 20 minuten later zag een getuige haar lopen, ten hoogte van het dierenpark aan de Van Heemskerckstraat.

Sandra liep vanaf de A. van Ostadestraat richting de Keyserstraat, waar een getuige zag dat een auto met 2 "buitenlandse" jongens haar achtervolgden. Sandra leek bang en stapte stevig door. In de Keyserstraat had de auto moeten keren, omdat die straat doodloopt. Vervolgens liep Sandra richting de Kerkstraat. De auto bleef haar volgen. 

Rond 5 voor half 12 in de avond had een getuige op de benedenverdieping van de Houtmanstraat nr 11 stemmen gehoord in het appartement boven haar. Het waren een man en een vrouw. Niet veel later had ze een bed horen kraken.

De bezorger van een broodjeshuis aan de Kerkstraat heeft Sandra rond half 2, 2 uur in de nacht, alleen in de richting van haar huis zien lopen. Dit is waarschijnlijk de laatste getuige geweest die haar nog in leven heeft gezien. De politie nam deze verklaring niet serieus.



Houtmanstraat 11 :

Na sectie was al vast komen te staan dat Mutlu en Sandra seksueel contact met elkaar hebben gehad. Het staat ook vast dat Mutlu illegaal in het bezit is van een sleutel van de bovenwoning (nr 11A) aan de Houtmanstraat.

Er zijn geen aanwijzingen dat er enige vorm van geweldpleging of vrijheidsbeneming heeft plaatsgevonden in de bovenwoning. Even leek het erop dat er handboeien waren gebruikt om Sandra vast te ketenen, maar nader DNA onderzoek wees uit dat er op de betreffende handboeien alleen genetische sporen te vinden van Mutlu en een onbekende man, niet van Sandra. De DNA sporen sluiten echter niet uit, dat er mogelijke meerdere personen bij de moord zijn betrokken.

Op de vindplaats van Sandra's lichaam werden verschillende voorwerpen gevonden, die uit de Houtmanstraat lijken te komen; zoals een riem en kleding. Later, iets verderop, ook sleutels en een schoen.

Ook werd er een schop aangetroffen, die de vader van Mutlu herkende als de zijne, afkomstig uit zijn tuinhuisje. De schop leek er al enige tijd te hebben gelegen en zou niet specifiek zijn gebruikt om Sandra te begraven.

Er zou ook een ingegraven vat met deksel in het bosperceel aanwezig zijn waar gestolen goederen in bewaard werden.

Hoewel veel bewijsmateriaal richting Mutlu wijst, is nog altijd niet duidelijk of hij de daad alleen heeft  begaan of dat er sprake is van mededaders of medeplichtigen.

Sandra werd gevonden bij een bosperceel aan de Knijpslaan in Kolham, langs de A7. Ze was gekneveld
, naakt, ze had een sok in haar mond en vertoonde tekenen van zuurstofgebrek. Het lijkt er op dat ze ergens anders is vermoord en met een auto naar deze plek is vervoerd om haar lichaam te verbergen.

Mutlu had zelf geen auto, maar hij leende soms de auto van zijn zus. En Haci had een BMW. Ze hadden daarmee allebei de mogelijkheid. Dit, samen met het feit dat de BMW de dag na de moord grondig werd schoongemaakt, maakt de heren erg verdacht. 

De uit de BMW verzamelde sporen zijn veilig gesteld, waaronder enkele vezels. Deze zijn echter nooit verder onderzocht of vergeleken met sporen die werden aangetroffen op Sandra's lichaam.  

Het opsporingsonderzoek leidde naar 3 mogelijke verdachten: Mutlu H., Haci A. en Gokhan G. 


12-08-1998


31 augustus 1998 :

Bij een schietpartij op een parkeerplaats in Maartenshoek, Hoogezand, is Mutlu H. (22) omgekomen. In verband met de moord op Sandra Kalk werd hij door een arrestatieteam op de hielen gezeten. De jonge Turk opende zelf het vuur met 2 schoten, waarop werd teruggeschoten. Een andere Turkse man, die de auto bestuurde waarin Mutlu reed, is meegenomen voor verhoor. De politie was in actie gekomen toen Mutlu een plaatsgenoot had gegijzeld die een verklaring over de moord had willen afleggen.

Na de schietpartij werd in een 3-tal woningen huiszoeking verricht en werden er diverse goederen in beslag genomen. Daarbij werden nog eens 2 inwoners door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau wegens belemmeren van politie bij huiszoekingen.

In eerste instantie gaat men er van uit tat Mutlu dodelijk is getroffen door politiekogels, maar sectie leidt later tot de verrassende conclusie dat Mutlu zichzelf van het leven zou hebben beroofd.

Getuigen weten zeker dat Mutlu door politiekogels werd getroffen.

Volgens de politie is, met de dood van Mutlu, de moord op Sandra Kalk onofficieel opgelost en het onderzoek wordt gesloten.


02-09-1998

Verdachten :             

Nu Mutlu bij zijn aanhouding tijdens een schietincident met de politie, om het leven is gekomen, kan hij niet meer als verdachte worden aangemerkt. 

Haci en Gokhan werden beiden aangehouden, in verzekering gesteld en daarna in bewaring gesteld.

Een gerechtelijk onderzoek volgde, waarbij een DNA onderzoek werd gedaan. De voorlopige hechtenis werd nog tijdens het gerechtelijke vooronderzoek opgeheven en beide verdachten werden in vrijheid gesteld.

Na DNA onderzoek zijn de twee gerechtelijke vooronderzoeken gesloten, waarna Officier van Justitie, Tom Wiersma, Gokhan uitsloot van verdere vervolging.

Wegens gebrek aan bewijs dreigde de vervolging tegen Haci ook uitgesloten te worden, maar door een officiele klacht die Sandra's moeder indiende, werd dat (tijdelijk) uitgesteld.

In een gesprek met de Officier van Justitie werd medegedeeld dat de moord op Sandra uitsluitend kon zijn gepleegd door Mutlu en dat daarmee de zaak was opgelost. 

Imma Schols, de moeder van Sandra, is vervolgens mondeling ingelicht door regiopolitie Groningen. Ze gaven uitleg en antwoorden op alle vragen die er waren, betreffende het onderzoek. 

Omdat de eindconclusie geen bevredigend antwoord had, volgens Imma, vroeg zij om inzage in de stukken. Ze kreeg deels toegang tot het proces verbaal, met een overzicht van het onderzoek, de proces verbalen van het technisch onderzoek en het onderzoek op de plaats waar Sandra's lichaam is aangetroffen, het autopsierapport en 2 rapporten van het uitgevoerde DNA onderzoek. 

Na het lezen en bestuderen van deze stukken kon Imma niet bevatten dat de zaak tegen Haci werd geseponeerd.



Want:



Mutlu, Haci en Gokhan hebben altijd als groep geopereerd, dit was dan ook voor Justitie en Politie één van de reden om hen alle drie als verdachten aan te merken.

Mutlu was tot aan het moment van de moord in het bezit van een pistool, waar ook de andere 2 heren al eens mee hebben geschoten. De gevonden kogels waren van hetzelfde kaliber en samenstelling.

Er kan alleen niet worden aangetoond dat Mutlu op de dag van de moord over datzelfde pistool beschikte. Het moordwapen is nooit teruggevonden.

Haci had volgens het strafdossier geen sluitende alibi en legde diverse tegenstrijdige verklaringen af om alibi te verschaffen.



Motief :

Sandra ging met alle 3 de verdachten om. Had Sandra, door het contact met Mutlu, verhalen opgevangen over criminele activiteiten van die 3, die zij eigenlijk niet had mogen horen?

Er ging een gericht dat Sandra al eens een belastende verklaring bij de politie had afgelegd, tegen de 3.  Dit zou op voorbedachte rade kunnen wijzen.


Het scala van delicten waar de verdachten zich mee bezig hebben gehouden is zeer omvangrijk, mogelijk zouden ze niet terugdeinsen voor moord.




September 1998

De getuige die de verdachte persoon uit het bos had zien komen, had 2 maanden later diezelfde fiets zien staan bij Koffieshop aan de Meint Veningastraat in Hoogezand. De getuige zou dit direct bij de politie hebben gemeld. Het bleek om een zwarte gazelle damesfiets te gaan, een "opoefiets". De herkomst van de fiets was wellicht nog te achterhalen, maar de poltie heeft helaas niet op de tip gereageerd.



23-09-1998

Fout op fout :

Tijdens en na het onderzoek zijn er verschillende fouten gemaakt.

Zo is er niets met het gevonden haren gedaan, omdat de haren geen haarzakjes bevatten. Sinds 2000 is het in het Verenigde Koninkrijk mogelijk om DNA uit haren zonder haarzakjes te halen. De politie heeft hier niet op geanticipeerd.

Hierdoor had een mogelijke connectie kunnen ontstaan tussen de haren en de DNA sporen van de handboeien. Het had enerzijds Haci's betrokkenheid kunnen bewijzen, dan wel de identiteit van de onbekende man kunnen bevestigen.

Door excuses vanwege vakantieperiodes zijn de rechercheteams te laat begonnen met onderzoeken en te vroeg ontbonden. Er staan fouten in het dossier en er schijnen zaken te zijn achter gehouden.  Er is officieel ook nog geen dader aangewezen.

De familie blijft met een onbevredigend gevoel achter.



2003 :

De familie vraagt om heropening van de moordzaak en verzoeken het OM het onderzoek in een second opinion nog eens onder de loep te nemen.



2003 :


Precies een jaar na de aanvraag van heropening laat Justitie weten dat het verzoek van een second opinion in behandeling is bij het college van procureurs-generaal. Dat heeft inmiddels meer informatie gevraagd over de zaak. Het is volgens het Openbaar Ministerie niet te zeggen wanneer een besluit wordt genomen over het dossier.



2005:

Eind januari dreigd een verwarde man zijn huis aan de Van Noortstraat in Hoogezand op te blazen. Hij blijkt een getuige te zijn geweest in de moordzaak van Sandra. Hij zou haar als allerlaatste getuige levend hebben gezien en hier een trauma en psychische klachten aan hebben overgehouden. Vanwege betalingsachterstanden zou een uithuiszetting dreigen, waarna de man zijn bedreigingen uitten. Buurtbewoners werden geevacueerd. Het is nooit bekend gemaakt wat er in de woning werd aangetroffen, maar het was duidelijk dat het niet om een pakje rotjes ging.

Volgens het dossie heeft een getuige een BMW zien staan in de week van Sandra's vermissing, nabij de plek waar haar haar lichaam werd gevonden. In 2005 meldde zich een 2e getuige, die de BMW van Haci, midden in de nacht daar had zien staan. Rond het voertuigen hadden meerdere personen bewogen.


Maart 2005 :


Vader Jonnie is het wachten zat en begint een eigen onderzoek. Hij opent een website waarop hij alle informatie plaatst en vraagt iedereen die iets weet zich te melden.

De man die op 14 november 2005 Soedanees Emad Madani (38) doodschoot in de binnenstad van Groningen is volgens Sandra’s vader betrokken bij de dood van Sandra. De man is nog steeds voortvluchtig. 

18-11-2005


Oktober 2008 :

De moord op Sandra wordt in het RTL4 programma : "Het Zesde Zintuig" besproken.
In het programma worden paragnosten getest op hun helderziende gaven.

Het is inmiddels 10 jaar geleden dat Sandra werd vermoord en nog altijd zijn er vele onduidelijkheden en vragen bij Imma, de moeder van Sandra. In eerste instantie stond ze niet te springen om mee te werken, maar ze hoopt dat er vele reacties volgen en dat het dossier eventueel kan worden heropend. 



November 2012 :

14 jaar na de moord op Sandra doen de nabestaanden nogmaals een poging om het onderzoek te heropenen. Ze dienen een verzoek in bij de hoofdofficier van Justitie. 
 
Er zijn nog altijd 5 haren waarvan in 1998 geen DNA kon worden vastgesteld. Men hoopt dat ze nu, met verbeterde technieken, alsnog onderzocht kunnen worden.

Het OM laat weten serieus naar de aanvraag te kijken.

 

December 2012 :

Het Openbaar Ministerie heeft het dossier opgevraagd.
Een onafhankelijke 'zaaksofficier', iemand die niet bij het onderzoek betrokken is geweest, zal het dossier de komende maanden opnieuw tegen het licht houden. 
 
De vermoedelijke moordenaar van Sandra Kalk kwam in 1998 om het leven tijdens een vuurgevecht met de politie. Volgens de nabestaanden zijn er echter meerdere personen bij haar dood betrokken geweest. Het Openbaar Ministerie bepaalt begin volgend jaar of de zaak al dan niet heropend wordt.



Februari 2014 :


Volgens het Openbaar Ministerie heeft de zaak-Kalk vanwege het grote aantal lopende onderzoeken niet de hoogste prioriteit. 'Maar het heeft wel onze aandacht', aldus de woordvoerder.

Nog altijd hebben de nabestaanden geen antwoord. 

 

April 2014 :

Het OM geeft aan maximaal recht te willen doen aan de belangen van de nabestaanden en bekijkt het dossier opnieuw. Niet onderzochte sporen zullen naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) worden gestuurd voor DNA-onderzoek.

Wonder boven wonder ligt het bewijsmateriaal nog altijd bij het NFI opgeslagen. Het OM heeft nooit officieel opdracht gegeven om het te vernietigen, ook al is de moord inmiddels 16 jaar geleden.



April 2015 :

De haren die destijds op het lichaam van Sandra werden aangetroffen, worden opnieuw onder de loep genomen.

Vader Jonnie is blij met het nieuwe onderzoek. 'Hier hebben we lang op gewacht. We zijn nu zestien en een half jaar bezig om de feiten naar boven te krijgen. Met die nieuwe methodes kan het nu misschien worden opgelost. Ik ben er wel positief over.'

Ook wordt een getuige gevraagd om DNA af te staan. Er werden op Sandra's kleding ook sporen gevonden van een onbekende vrouw. Er wordt gekeken of die mogelijk van de getuige komen.



November 2015 :


Het OM maakt bekend dat aanvullend onderzoek naar de moord op Sandra Kalk geen nieuwe aanknopingspunten heeft opgeleverd, waardoor justitie geen aanleiding ziet om het onderzoek te heropenen.

Politie en justitie beschouwden Mutlu als enige verdachte en hij kwam om het leven tijdens een vuurgevecht met de politie.

De teleurstelling bij de nabestaanden is groot, ze hadden gerekend op DNA sporen. Jonnie gaf aan de rapporten af te wachten en deze met een deskundige door te lezen. Daarna gaan ze het dossier opvragen.
17,5 jaar later is er nog weinig tot niets bekend en de frustratie groeit. Politie en justitie wijkt niet af van hun hoofdverdachte, wat getuigen of bewijzen ook vertellen. 



Strijdvaardig :


In de woonkamer van vader Jonnie hangt een schilderij van zijn dochter Sandra Ilona. Hij is strijdvaardig en blijft volhouden, omdat Sandra dat zo zou hebben gewilt. De dader moet gestraft worden.

Formeel is het onderzoek naar de moord op zijn dochter nooit gesloten. Maar justitie pakt de zaak pas weer op als er sprake is van nieuwe feiten of nieuwe informatie.

Schilderij van Sandra


Bronvermeling :

rtvnoord.nl
pasteurella.blogspot.com
sandrailonakalk.nl