Marilyn Monroe

Wereldster Marilyn Monroe overleed veel te jong. Was het een overdosis, of een politieke beslissing?


————————————————————————————————————————————-

Geen zin in lezen? Luister dan naar de MoordMoment PODCAST

 ————————————————————————————————————————————-


Norma Jeane 

Marilyn Monroe begint haar turbulente leven als Norma Jeane Mortenson wanneer zij op 1 juni 1926 wordt geboren. 

Gladys Pearl en Norma Jean Mortenson

Haar moeder was Gladys Pearl Monroe, een psychisch zwakke en drugsverslaafde vrouw, haar vader heeft ze nooit gekend. De opvoeding liet Gladys in de eerste 7 jaren over aan een bevriend stel, Albert en Ida Bolender, terwijl moeder Gladys fulltime werkte. In 1934 werd Gladys opgenomen vanwege haar schizofrenie, een geestesziekte die door de hele familie waarde. Tijdens de opname van haar moeder verbleef Norma Jeane bij een goede vriendin van haar moeder, Grace McKee. Toen Grace McKee trouwde in 1935 werd Norma Jeane naar een weeshuis gebracht, waarna 7 pleeggezinnen volgden. Volgens Norma Jeane was zij tijdens haar verblijf bij 1 van die gezinnen sexueel misbruikt door een inwonende jongeman. Ze was toen 8 jaar oud.  

James en Norma Jeane

Op haar 16e moest het gezin McKee-Goddard vanwege financiële moeilijkheden verhuizen naar de oostkust van de VS. Norma Jeane kon niet meeverhuizen en kwam voor de keus; óf terug naar een weeshuis óf trouwen. In juni dat jaar trouwde ze daarom met haar 21-jarige buurjongen James Dougherty.

In de tijd dat James bij de marine diende, werkte Norma Jeane in een fabriek waar ze militaire vliegtuigen inspecteerde en schilderde. De eenzaamheid, de afwezigheid van haar man en haar eigen onzekerheden, spoelde ze regelmatig weg met alcohol.

Op een dag was ze aan het werk in de fabriek en viel ze op bij een leger fotograaf die een artikel schreef over de werkende vrouw in oorlogstijd. Dit resulteerde in een fotoshoot en de interesse van een modellen agentschap. 

Beetje bij beetje kreeg ze meer aandacht en begon ze te dromen van een filmcarrière. Haar angst voor eenzaamheid dreef haar in de armen van menig minnaar en zodra James terugkeerde scheidde het stel op 13 september 1946. 


Hollywood

Norma Jean probeerde aan het werk te komen in Hollywood en nam de naam Marilyn Monroe aan. Uiteindelijk kreeg ze een contract en een kleine bijrol, maar  die sneuvelde in de montagekamer.

Marilyn Monroe en Joe DiMaggio

Ze ging werken aan haar houding, nam acteer- en zangles, blondeerde haar haren en liet aan haar gebit werken. Zo cultiveerde ze geleidelijk aan (en heel bewust) het imago van een dom blondje. 

Haar eerste grote rol was in “How to marry a Millionair”. Ook daarna had ze flinke successen met grote rollen, tegenover befaamde acteurs en actrices als Dean Martin en Jane Russel.

Ze ontmoette honkballer Joe DiMaggio en trouwde met hem op 14 januari 1954. Hoewel hij haar regelmatig lichamelijk mishandelde, gingen ze na slechts 9 maanden als goede vrienden uit elkaar. 



Verslaving

Eind jaren 50 richtte Marilyn haar eigen productiehuis op en verhuisde ze naar New York. Daar speelde in diverse goed gerecenseerde films en trouwde toneelschrijver Arthur Miller. 

In 1960 schreef Arthur, speciaal voor zijn vrouw, het script van de film “The Misfits”, waarin Marilyn tegenover Clark Gable en Montgomery Clift stond; 2 Hollywoodlegendes. De opnames vonden plaats in de snoeihete woestijn van Nevada, ver van de bewoonde wereld. Marilyn oefende haar teksten tot diep in de nacht. Door vermoeidheid, alcohol- en medicijnmisbruik, verscheen ze vaak te laat en soms zelfs helemaal niet op de set. Halverwege de opnames was de regisseur het zat en stuurde haar naar een afkick kliniek. 

Arthur en Marilyn scheidden in Januari 1961. 


Overlijden 

Na “the Misfits” werkte ze nog aan opnames voor een nieuwe film, maar dat project werd stilgelegd vanwege haar continue afwezigheid. De psychische problemen die ze deels van haar moeder had meegekregen, verergerden enorm door haar chronische medicijngebruik.

Op 5 Augustus 1962 werd Marilyn, in haar huis in Californië, dood aangetroffen door de huishoudster. Uit autopsie bleek dat ze in de nacht van 4 op 5 Augustus was overleden aan de gevolgen van een acute barbituraten-vergiftiging. De uitvoerende patholoog concludeerde een “waarschijnlijke zelfmoord”, maar daarmee was de zaak, volgens velen, nog niet gesloten. 



Kennedy’s

Er werd volop gespeculeerd over de relatie tussen Marilyn en de Kennedy’s. Het filmpje waarin ze plagerig “Happy Birthday” voor de president zong, voedde deze theorieën. Zowel John als Robert zouden een relatie met haar hebben gehad. Mogelijk wist ze te veel en moesten ze van haar af? 

In eerste instantie zou Marilyn een relatie zijn aangegaan met president John F. Kennedy. Toen John aangaf niet verder te willen met de affaire en zijn vrouw nooit voor haar zou verlaten, stuurde hij zijn broer Robert, ook wel Bobby genoemd, naar haar toe, om haar er van te overtuigen John met rust te laten. Onbedoeld raakte Bobby tot over zijn over verliefd en begon zelf een affaire met Marilyn. Toen uiteindelijk beide relaties met de broers abrupt eindigde, raakte Marilyn diep in de put. 


Theorieën

Er gaan verhalen rond dat Marilyn het weekend voor haar dood naar een huisje bij Lake Tahoe werd gelokt door de Kennedy broers. Ze gaven haar drugs en maakte comprimerende foto’s om haar te kunnen chanteren wanneer ze dreigde de vuile was van de Kennedy’s buiten te hangen. 

Een New Yorkse journalist kwam met het idee dat Marilyn alle perikelen van de familie Kennedy had bijgehouden in een kleine, rode agenda. Toen Marilyn dreigde met chantage, zou Bobby Kennedy haar, samen met haar psychiater dr. Ralph Greenson, een dodelijke injectie pentobarbital hebben toegediend. 

In een telefoongesprek met haar part-time minnaar had ze die avond aangegeven dat ze veel gevaarlijke geheimen kende van de Kennedy’s. Tijdens dit telefoongesprek had Marilyn de hoorn even neergelegd omdat er “iets of iemand bij haar deur was”. Dit was het laatste wat hij van haar hoorde. 

Meerdere getuigen gaven aan dat ze tot aan het eind van de middag nog vrolijk en helder van geest was. Meerdere getuigen gaven aan dat ze later op de avond “onder invloed” leek. 

Meerdere getuigen gaven aan rond 21:30/22:00 uur Robert Kennedy, samen met 2 onbekende mannen, de avond van haar dood bij haar woning te hebben gezien. Zij verlieten de woning rond 22:30 uur. 

Een ambulancebroeder, zou hebben gezien hoe dr. Greenson de injectie hardhandig in haar hart zou hebben gestoken en dat de naald daarbij haar rib had gebroken. Daarna zou Bobby Kennedy de broeder hebben opgedragen zich over haar te ontfermen. 

Enkele ooggetuigen bevestigen dat er een ambulance team was geweest die Marilyn naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis hadden gebracht en haar vervolgens hadden teruggebracht naar haar woning, waarna haar huishoudster haar dood aantrof. 

De huishoudster zei ‘s nachts, rond 3 uur, het licht zien branden op de slaapkamer. Toen ze de kamer wilde betreden, bleek deze op slot en kwam er geen reactie. De huishoudster belde daarop psychiater dr. Greenson. Hij had door het raam kunnen zien dat de filmster naakt op bed lag, met haar gezicht naar beneden, de hoorn van de telefoon in haar rechterhand en een lege flacon slaappillen naast haar. Hij forceerden het raam, maar kon, naar eigen zeggen, niets meer voor haar doen. De schoonzoon van de huishoudster had Marilyn echter om 22:30 uur al op die manier op bed aangetroffen, direct na het vertrek van Bobby Kennedy en de 2 onbekende mannen. 

De gealarmeerde politie bekeek de situatie en kwam tot de conclusie dat het leek alsof het geheel in scene was gezet. Bij de meeste zaken van een overdosis aan slaapmiddelen, bleken de slachtoffers wild te hebben bewogen en meermaals te hebben overgegeven. Marilyn lag daarvoor “te netjes” op bed. Er werd ook nergens een drinkglas gevonden, die ze had kunnen gebruiken om de pillen weg te spoelen.

Tenslotte had het 4 uur geduurd voordat de politie in kennis was gesteld. Er werd beweerd dat 20th Century Fox geen toestemming had willen geven en daardoor de politie niet mocht worden gebeld. 

Het “toeval” wil dat de tijdstippen waarop ooggetuigen het ambulanceteam het lichaam hebben zien weghalen en terugbrengen allemaal binnen deze ontbrekende 4 uur vallen. 




Autopsie

Hoewel er een lege flacon slaappillen naast haar lichaam werd gevonden, werden in haar maag geen pillen aangetroffen. Uit bloedonderzoek blijkt er wél een gevaarlijk hoog niveau chloraal hydraat aanwezig te zijn en restanten pentobarbital in haar leverwaarden. Haar sleutelbeen, ribben, wervels en bekken vertonen breuklijnen, maar bevatten geen breuken. Er is enige mate van vocht aanwezig in haar longen en enige vorm van verstopping in haar nieren. Haar darmen waren ongewoonlijk gekleurd op enkele plekken. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat de overdosis via een klysma werd toegediend.

De mate van rigor mortis was gevorderd. Deze was mogelijk eerder enkele uren eerder dan de melding om 3 uur ‘s nachts. Mogelijke tijdstip van overlijden werd geschat op 21:30 tot 23:30 uur. 

Wat we met zekerheid kunnen concluderen: op de avond van 4 Augustus 1962 is Marilyn in een coma gegleden en daar nooit meer wakker van geworden. 




Begraven

Marilyn werd ten ruste gelegd op het Westwood Village Memorial Park in Los Angeles.

Ex-man en sport-superster Joe DiMaggio stuurde 3x per week 6 verse rozen naar haar graf. In totaal kwam dat tot zo’n 18.000 rozen in 20 jaar later.  


Bronvermelding:

Wikipedia.nl

Ad.nl

Historiek.net

Web.archive.org