Het beest van Harkstede

Nederlandse seriemoordenaar:

Hoe “Gekke Wimpie” een onschuldige verpleegster afslachtte om vervolgens mens-erger-je-niet te gaan spelen met zijn ouders. 

————————————————————————————————————————————-Luister hier naar de MoordMoment PODCAST ————————————————————————————————————————————-


Willem van Eijk
Willem werd in 1941 geboren in Ter Aar; hij was de jongste van 6 kinderen.
Vader was een hardwerkende petroleum venter, fietsenmaker en brugwachter. 
Moeder was een harde, kille vrouw zonder empathisch vermogen. 

Kleine Willem had bij zijn geboorte een zuurstoftekort gehad, kon op school niet mee komen en werd, na de dood van zijn 2-jarige zusje, regelmatig door zijn moeder als meisje verkleed. Dit had géén positief effect op zijn gemoedstoestand. Hij werd onhandelbaar en begon dieren te mishandelen. Zo hing hij kikkers aan de waslijn die hij er daarna met een luchtbuks van af schoot, ging hij met kennissen jagen in het bos en schoot de jachthond dood, in plaats van de haas. Tenslotte stak hij de hond van de buren in de fik na een ruzie met de buurman. Zo werd hij nog vóór zijn 10e jaar door alle 5 zijn broers afgeschreven en stond hij in de wijde omgeving bekend als “Gekke Wimpie”. 

Op latere leeftijd was het al niet veel anders, zo stond Willem aan de bar met een handgranaat en dreigde hij de pin er uit te trekken als hij niet snel een biertje kreeg. Menig dorpsbewoner had Willem te pas en te onpas met wapens zien lopen. 

Mannen namen hem niet serieus en vrouwen wilden niets van hem weten, want ach .. hij was nou eenmaal “Gekke Wimpie”. 

De eerste 2

Aaltje van der Plaat
Op 19 augustus 1974 was 
Aaltje van der Plaat op bezoek bij familie. De 44-jarige verpleegster kwam net uit de kerk en wandelde terug naar haar familie. Ze liep langs de boot waar Willem destijds woonde. 

Willem, net terug van het café, zag haar, pakte een mes en zijn brommer en ging achter haar aan. Hij verkrachte haar, wurgde haar, sneed haar buik open, stak zijn hand in haar om haar zachte, warme ingewanden te voelen en sneed haar borst af. Uiteindelijk werd Aaltjes lichaam in een weiland gedumpt. Haar borst werd een eind verderop gevonden.

Kort na de moord op Aaltje wordt Willem opgepakt. Een buurjongen had verklaard dat hij hem had zien wegscheuren op zijn brommer, achter Aaltje aan.
Tijdens het verhoor bekend hij de moord op Aaltje. 

Ook de moord op Cora Mantel komt ter sprake. 
Tot ieders verbazing legt Willem spontaan een bekentenis af. 

” Ja hoor die heb ik ook vermoord 
ik heb haar zo van de kant gerold”

Cora Mantel
 3 jaar eerder, op 20 juni 1971 werd het lichaam van de toen 15-jarige Cora Mantel gevonden. Cora wilde na een avond stappen naar huis, maar had de laatste bus gemist. Willem kwam net uit de bioscoop, had haar zien staan en bood haar een rit aan. Hij stopte de auto op een doodlopend pad in de polder, wurgde Cora met haar eigen sjaaltje en toen ze niet meer bewoog; verkrachte hij haar. Daarna reed hij nog wat rond om vervolgens, 3 uur later, haar naakte lichaam te dumpen in een sloot bij Uithoorn.

In beide gevallen had Willem kleding, van zowel Cora als Aaltje, als van zichzelf, in een vuilniszak gedaan, deze lek geprikt, verzwaard met keitjes en in het water gegooid. Onthou dit eventjes.


Van Mesdag kliniek 


Na de bekentenissen krijgt Willem 10 jaar TBS opgelegd en wordt hij naar de Van Mesdag kliniek in Groningen gebracht. Daar blijkt hij al net zo onhandelbaar als vroeger en weigert elke medewerking en elke medicatie. 

Wanneer Willem er achter komt dat zijn TBS kan worden verlengt bij tegenwerking, schrijft hij een contactadvertentie voor de krant. Misschien dat een vriendin zijn “genezing” kan bevorderen. 

In de advertentie schrijft Willem dat hij werkt als internationaal vrachtwagenchauffeur en niet veel in Nederland is. 

Adri, een eigenwijze en ietwat koppige moeder van 5, besluit te reageren en ze hebben een klik. Ze plannen een afspraakje, maar Willem komt natuurlijk niet opdagen. Wél staan er 2 mannen van de kliniek bij Adri voor de deur. Zij vertellen haar dat Willem geen chauffeur is, maar een TBS-ser die op dat moment zelfs in de isoleercel zit voor vanwege onhandelbaar gedrag.
Dit schrikt Adri niet af en ze houden contact. 
Uiteindelijk trouwt het stel in 1980, in de aula van de Van Mesdag kliniek. 

Op 6 juni 1990 geeft de Van Mesdag kliniek een officiële ontslagbrief uit, waarin zij bekennen dat de problematiek van Willem niet wezenlijk behandeld is. Ze zeggen:

” Hij heeft een antisociale persoonlijkheid met een psychotische kern
Maar, gezien de dusdanige goede invloed van Adri op zijn gemoedstoestand, adviseren de kliniek om de TBS-behandelingen te stoppen. De brief eindigde met een waarschuwing; Er was een grote kans op een terugval wanneer hun huwelijk zou eindigen. 
Dus ondanks alle bedenkingen van de experts, komt Willem op vrije voeten. 

Adri en Willem gaan in een zeer afgelegen woonboerderij in Harkstede wonen. In de boerderij kan Adri een opvang realiseren voor de dierenambulance, waar ze al jaren vrijwilligster is. Rondom het huis lopen kippen, konijnen en varkens. De aanwezige vrouwelijke stagiaires worden meer dan dagelijks door Willem lastig gevallen met behoorlijk oneerbiedige voorstellen. Op dat moment word het allemaal afgedaan als een grapje, maar Willem is serieus en kan het niet loslaten. 

 Uiteindelijk vraagt Willem zijn vrouw Adri om specifieke, haast perverse seksuele handelingen bij hem uit te voeren. Adri wil hier niets van weten, ze verklaart hem voor gek en roept dat hij dat soort dingen maar bij de hoeren moet gaan proberen.
 
Deze uitspraak heeft een groot effect op hun huwelijk, want vanaf dat moment gaat Willem overal en nergens “klusjes” doen en verdwijnt hij regelmatig spoorloos. 


Sasja Schenker


In de jaren dat Willem en Adri in Harkstede woonden, werden er meerdere moorden in Groningen gepleegd, 7 in totaal. De recherche had geen verdachte, totdat op 17 juli 2001 het lichaam van Sasja Schenker werd gevonden. Ze spoelde praktisch voor het huis van Willem aan. 

In 2001 wordt de zaak van Sasja Schenker bij opsporing verzocht uitgezonden. Ze blijkt gewurgd met een ketting die Adri aan Willem had gegeven voor hun huwelijksdag. De zoon van Adri herkent de ketting en belt de politie. Vrijwel direct wordt Willem van zijn bed gelicht en stevig ondervraagd. 

Sasja was een 34-jarige verslaafde prostituee. Op zoek naar drugs klopte ze bij Willem aan en viel op de bank in slaap. Toen ze wakker werd, vermoordde hij haar met zijn handen en dumpte haar in het Slochterdiep, een kanaal waar hij vlakbij woonde.

Sasja Schenker
Michelle Fatol
Annelies Reinders






Zakken

Na de vondst van haar lichaam werden er door duikers 3 zakken met kleding boven water gehaald. De vuilniszakken waren alle 3 lek geprikt, verzwaard met keitjes en in het water gegooid.(!) In 1 zak zat de kleding van Sasja. 

In de andere zakken zat kleding die kon worden gelinkt aan 2 andere moordzaken. Pas tóen had de recherche in de gaten dat het hier mogelijk om een seriemoordenaar ging. 




De 2e zak kleding was van Annelies Reinders. De 31-jarige werkte ook in de prostitutie en werd 5 jaar eerder, in 1995, vermoord met om haar hoofd en hals een touw dat, via een ingewikkelde constructie, ook om haar polsen en enkels was gebonden.  Achteraf bleek dit een veelgebruikte knooptechniek vanuit de SM wereld te zijn. Annelies was in het Eemskanaal gedumpt, bij Appingedam. Haar lichaam werd pas na 6 weken gevonden.

De inhoud van de 3e zak was van de 23-jarige Michelle Fatoleen Roemeense straatprostituee die 7 jaar eerder, in 1993, dood werd gevonden in een sloot in een nabij gelegen dorpje. Ze was door Willem opgepikt op de gracht in Groningen. Hij nam haar mee onder een spoorviaduct en vermoorde haar. 

Maar ... 




Er is meer!

In 1995 wordt de romp van de 24-jarige Antoinette Bont gevonden en even later een tas met daarin haar ledematen. Ze is gruwelijk toegetakeld. Haar hoofd werd nooit gevonden.

Op 2 mei 1997 vind men het lichaam van de 19-jarige Shirley Herreijgers, ze blijkt te zijn gewurgd. 

Een jaar later verdwijnt de 35-jarige Jolanda Meijer spoorloos. Tot op de dag van vandaag is ze nog vermist, maar inmiddels gaat men er van uit dat zij ook niet meer leeft. 

Zowel Antoinette, Shirley als Jolanda waren prostituee en kenden de boerderij van Willem. In de boerderij werd een haarlint met het DNA van Shirley gevonden en staat haar telefoonnummer in zijn adresboekje. 

Ook het nummer van Jolanda Meijer staat er in. Willem geeft toe de dames 'beroepsmatig' te kennen, maar ontkent elke betrokkenheid bij de verdwijning.

Uit een gesprek met, inmiddels, ex-vrouw Adri uit zij het vermoeden dat Jolanda door Willem is vermoord en aan de varkens gevoerd. Zo vertelde ze dat in 1998 Jolanda begin februari als vermist werd opgegeven en het varken eind februari plots naar de slager werd gebracht. Bovendien had Willem de vaste dierenverzorgster precies die maand verboden in de varkensstal te komen. 

Bewijzen dat Willem Antoinette, Shirley en/of Jolanda had vermoord werden echter nooit gevonden. 

Na uitvoerig onderzoek en lange verhoren bekende Willem schuld. 

Willem had tijdens één van deze verhoren gezegd dat hij, toen hij in gevecht was met Sasja, bedacht dat hij haar moest doodmaken omdat ze anders naar de politie zou gaan. Deze uitspraak leidde er toe dat hij werd beschuldigd én veroordeeld voor de moord op Sasja Schenker en voor doodslag op Annelies Reinders en Michelle Fatol. 


Antoinette Bont
Shirley Hereijgers
Jolanda Meijer







Willem werd in 2002, op 62 jarige leeftijd, veroordeeld voor levenslang en werd naar de penitentiaire inrichting in Zwolle, daarna naar Maastricht en vanwege ernstige gedragsproblemen uiteindelijk naar Vucht gebracht.  

Gedragskundigen hebben diverse pogingen gedaan “Gekke Wimpie” te onderzoeken, maar ook hierbij wilde hij niet meewerken. Uit bevindingen is gebleken dat Willem een onbehandelbare psychopaat is, bij wie de kans op herhaling zeer hoog is. 

Willem van Eijk overleed op 19 juni 2019, hij was toen 77 jaar. De doodsoorzaak is nog altijd onbekend, het OM weigert hier uitspraken over te doen. 


Woning


De boerderij in Harkema werd door technische recherche minutieus onderzocht op sporen die konden wijzen op moorden waar Willem mogelijk nog meer bij betrokken was geweest. Helaas werden er geen aanwijzingen gevonden op zijn betrokkenheid.

De woning werd in 2016 gesloopt. 


—————————————————————

De zoektocht naar Jolanda Meijer 

en de moordenaar van Antoinette Bont en Shirley Hereijgers duurt voort. 


Mocht je informatie hebben, neem dan aub contact op met :

Politie Groningen
Rademarkt 12
9711 CV Groningen 

via telefoonnummer : 0900-8844  
of 
Meld-Misdaad-Anoniem op : 0800-7000

—————————————————————





—————————————————————























Situatie 2017: de voormalige woning van Van E. is in 2016 gesloopt.


Midden op de luchtfoto: woning van Van E. in 2001. Rechts de roeibaan.


De boerderij van Willem van Eijk in Harkstede. 

Het huis van Willem van Eijk destijds
Politieonderzoek bij de boerderij 

——————————————————————————————————————                               Luister ook naar de MoordMoment PODCAST ——————————————————————————————————————

Bronvermelding:

RTLnieuws.nl
Bartfmdroog.com
RTVnoord.nl
Coldcaseteam.wordpress.com
Digibron.nl
chrisklomp.nl