Het Heulmeisje

Reconstructie van het “Heulmeisje”

Vlakbij voormalig parkeerplaats “De Heul” aan de A12 werd het lichaam van een jong meisje gevonden onder wat bladeren. Wie is ze of waar ze vandaan komt?




Op 24 oktober 1976 word het lichaam van het meisje gevonden nabij de A12 bij Maarsbergen.

Ze is naakt, neergelegd in een ondiepe kuil en bedekt met bladeren en takken. Mogelijk ligt ze dan al enkele maanden op die plek, misschien al vanaf die zomer. De doodsoorzaak kan nooit worden vastgesteld. Tóch gaat de politie er van uit dat het Heulmeisje door een misdrijf om het leven is gekomen. Dat zou moord kunnen zijn, maar dood door verwaarlozing is ook niet ondenkbaar. 

Het Heulmeisje wordt naamloos begraven in Maarsbergen.

————————————————————————————————————————————-

Geen zin in lezen? Luister dan naar de MoordMoment PODCAST

 ————————————————————————————————————————————-


Monique Jacobse

Monique Jacobse in 1975 (l) en 2014 (r)

10 jaar later wordt deze zaak gelinkt aan de vermissing van toen 16-jarig Monique Jacobse uit De Bilt. De resten van  het Heulmeisje worden uit haar anonieme graf gehaald en onderzocht. DNA onderzoek bestaat dan nog niet, dus wordt de schedel grondig onderzocht. Het OM is er van overtuigd dat Monique en het Heulmeisje dezelfde persoon zijn. 

De resten worden in het familiegraf in Maarn bijgezet als : Monique Jacobse.

Er wordt er een verdachte opgepakt voor de moord op Monique. Het gaat om een leraar van het het internaat uit de buurt, ene Harry A. uit Maarsbergen. Harry bekent de moord op Monique aan zijn vrouw, maar trekt zijn verklaring kort daarna weer in. 

In 1994, Nog vóór hij vervolgt kan worden, overlijd Harry, mogelijk door zelfmoord.  

Dan komt er een nieuwe verdachte in beeld; Peter C; een beer van een vent, een langharige verslaafde die net zo veel in de gevangenis zat als er buiten. Peter woonde in jaren 70 in een jeugdinrichting op de Heuvelrug. Hij zou 15 jaar oud zijn geweest wanneer Monique werd vermoord. 

Bewijs voor moord was er niet, maar Peter werd wél veroordeeld voor verkrachting en poging tot moord op een prostituee. Hiervoor kreeg hij 7 jaar cel. 

In 2006, 31 jaar na de verdwijning van Monique Jacobse, meld de familie Jacobse zich. 
Eén van zussen van Monique had op haar 50e verjaardag een e-mail ontvangen met felicitaties. De e-mail was ondertekend door niemand anders dan Monique. Ze bleek springlevend te zijn en had aangegeven zélf te hebben gekozen voor een nieuw leven in Amerika. 

Monique vermoedde al wel dat ze doodverklaard zou zijn, maar niet dat ze vermoord en begraven was! Ze heeft nooit gezocht naar haar familie. Dat ze nu toch contact opnam was een volkomen impulsieve daad. 


De opgegraven stoffelijke resten


DNA onderzoek

De stoffelijke resten van het Heulmeisje worden uit het familiegraf van de familie Jacobse gehaald en opnieuw onderzocht; want er is nu wél DNA onderzoek mogelijk. 
Daarna wordt ze opnieuw begraven. 

Dit keer zonder naam, maar met de tekst : “Een meisje bekend bij God” en het jaartal 1976.

In de loop der jaren worden er meerdere namen genoemd; eerst al Monique Jacobse en in 2008: Marjo Winkens. Marjo verdween begin september 1975 na een bezoek aan de kermis in Sittard. 
Maar, het DNA van Marjo en het Heulmeisje bleken geen match. Ook de verdwijning van Marjo is nog altijd een coldcase. 

Wanneer het Bundeskriminalamt in 2010 voor het eerst een dna-onderzoek doet in de Duitse databank met vermiste personen wordt ook daar geen match gevonden.

Er wordt een reconstructie van het gezicht gemaakt. Op dat moment is er bekend dat het meisje 160 cm lang was, kastanjebruin haar had en 18 tot 25 jaar oud zou zijn geweest. 


Reconstructie van een 18 tot 25 jarig Heulmeisje


Opsporing Verzocht

In 2012 wordt de media massaal ingeschakeld. Televisieprogramma’s als Opsporing Verzocht, Bureau Hengeveld en Tros Vermist zenden reportages uit en vragen het publiek om informatie te melden bij politie. Ook het Duitse opsporingsprogramma Aktenzeichen XY Ungelöst doet hieraan mee. 

Een getuige verklaarde dat het lichaam van het Heulmeisje in 1976 door 2 mannen, van tussen de 30 en 40 jaar oud, langs de A12 zou zijn gedumpt. Deze mannen zouden nu tussen de 70 en 80 jaar oud zijn, maar werden nooit gevonden. 

Niet dat deze mannen iets te vrezen hebben, de zaak is in Nederland inmiddels is verjaard. 
Maar in Duitsland is er misschien nog wel vervolging mogelijk. 


Isotopenonderzoek 

Alles wat je eet en drinkt wordt in hoe kleine deeltjes (isotopen) opgeslagen in het lichaam. Zo kan men, met bijvoorbeeld een tand of hoofdhaar, uitzoeken waar je vandaan komt en waar je bent geweest. 

In 2013 is zo’n isotopenonderzoek uitgevoerd op de tanden en haren van het Heulmeisje. Hieruit bleek dat ze de eerste zeven jaar van haar leven doorbracht in Duitsland, maar er zijn indicaties dat ze van oorsprong meer uit de richting van Tsjechië, Polen of Oekraïne afkomstig is. Rond 1970 verhuisde het meisje van Oost-Europa, terug naar West-Europa, waarschijnlijk naar Nederland of Duitsland. Haar moeder is Europees. 


In het laatste jaar van haar leven kreeg ze weinig variatie qua voedsel te eten. Wellicht had ze anorexia of was ze ontvoerd of opgesloten, of had haar gezin financiële moeilijkheden en leefden ze in extreme armoede. Misschien heeft ze heel lang rondgezworven en niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Dit laatste wijst de politiewoordvoerder af. “Dan was ze wel eerder opgemerkt”

Het NFI komt met een verbeterd DNA profiel. Hieruit blijkt dat het meisje geen 18 tot 25 jaar oud is, maar eerder tussen de 13 en 15 jaar oud. Er wordt een nieuwe reconstructie van haar gezicht gemaakt. 


Nieuwe reconstructie - zijkant
Nieuwe reconstructie - voorkant

Militair

Ook eind 2013 is er weer veel aandacht in de media voor de zaak. Het levert bijna honderd tips op. 

Naar aanleiding van die tips gaat de politie op zoek naar een Amerikaanse militair. Deze zoektocht verloopt zeer moeizaam, omdat Amerikaanse militairen niet werden geregistreerd in Nederland. 

Een jaar later, in december 2014, volgt een aflevering van het televisieprogramma “Vermist”. 
In deze uitzending wordt het publiek naar informatie gevraagd over 3 inwoners die in 1976 in de van omgeving Maarn en Woudenberg woonden en mogelijk meer informatie kunnen geven over de zaak.


Getuigen gezocht

Allereerst een scholier van de technische school op landgoed “Valkenheide” in Maarsbergen. Hij zou in de buurt van Motel Maarsbergen zijn aangesproken door een Duitstalig meisje. Wie is deze scholier en/of wie is dit meisje?

Van ditzelfde motel Maarsbergen werd in 1993 een servet door de brievenbus van een politieagent gedrukt. Eén van de buren zag dat de anonieme bezorger een man van achter in de 30 was, met golvend, schouderlang haar, rijdend op een geel met groene racefiets. 

Op de servet stond geschreven: de cijfers 197.. (mogelijk 1976?)  Groenlo, melkrijder, zwanger maken en kamermeisje. 

Wie bezorgde deze servet en met welke bedoeling? Hebben de woorden iets met het Heulmeisje te maken? Of horen ze mogelijk bij een andere (nog onbekende) zaak? 

Tenslotte waren er 2 zussen, die zeiden naast een Amerikaanse militair te hebben gewoond in Maarn. De militair had in 1976, naar eigen zeggen, een lifter vanuit Duitsland meegenomen waar hij mee samenwoonde. Het 15 jaar oude meisje zou zijn weggelopen van huis. De zussen wisten te vertellen dat de militair tegen de 40 liep, getrouwd was en 2 kinderen had. Hij reed vanuit Maarn naar zijn kazerne en bleef soms dagen weg. In die dagen van afwezigheid liet hij het meisje goed verzorgd achter. Mogelijk was de militair gestationeerd in Duitsland.  Na enige tijd waren de militair én het meisje plotseling verdwenen. 

Een naam of uiterlijke kenmerken zijn niet bekend. De hoop is dat er militairen of oud-gedienden zijn die de man (of het meisje) in dit verhaal herkennen. 

Deze getuigen worden gevraagd zich te melden. Nogmaals, vervolging is volgens de wet niet meer mogelijk. “We zoeken geen dader, maar alleen een identiteit”, verklaard de programmamaker. 


Verwantschapsonderzoek

Op 14 maart 2016 meldde de politie dat de Duitse autoriteiten akkoord hadden gegeven voor een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Bij dit onderzoek wordt DNA vergeleken met het DNA van honderdduizenden vermiste personen én personen die met justitie in aanraking zijn geweest. Wellicht kan op die manier het meisje zelf óf verwanten van haar worden gevonden. 

Eind 2018 blijkt dat dat dit onderzoek, door miscommunicatie, nooit is gestart. 

De politie zei destijds dat de Duitsers mee wilden werken aan het onderzoek, maar dat bleek toch niet het geval. Duitse wetgeving staat verwantschapsonderzoek in het helemaal niet toe, vanwege de privacy. Het zou pas kunnen als de Nederlandse politie meer aanwijzingen heeft over de identiteit van het meisje. 


En ook in Nederland ging het moeizaam. Volgens het Openbaar Ministerie is verwantschapsonderzoek in Nederland in eerste instantie niet mogelijk vanwege de verjaring van de zaak. 
Op  8 april 2022 zegt de politie dat het verwantschapsonderzoek is gestart en dat terwijl de Rechter Commissaris nog helemaal geen toestemming heeft gegeven. 


Die toestemming komt er pas in augustus 2023. 


Een maand later word bekend dat het onderzoek al die tijd stil lag. Het had geen prioriteit, omdat er geen vervolging en veroordeling meer uit te halen was. De zaak was immers allang verjaard. 



Tips

Dan komen er 2 tips binnen die richting Duitsland wijzen. Er was een taxichauffeur die een dronken passagier had horen vertellen dat het meisje uit Essen kwam. 

Er was ook een getuige die het slachtoffer en een man een lift zou hebben gegeven. Hij zou het tweetal hebben afgezet bij de parkeerplaats. De getuige verklaarde dat het meisje Duits sprak en zou hebben gewerkt in de horeca van Scheveningen of Den Haag. 

Een uitzending van Opsporing Verzocht in Nederland leverde een jaar later nog meer tips op over de mogelijke dader en de identiteit van het meisje. Maar tot nu toe hebben die tips nog niet tot een oplossing in de zaak  geleid. 




2023


Er wordt een internationale campagne gelanceerd om de identiteit van 22 onbekende meisjes en vrouwen te achterhalen. Van deze 22 onopgeloste zaken, zijn er 9 uit Nederland. De zaak van het Heulmeisje is de bekendste zaak op de lijst. 

Het Duitse Bundeskriminalamt, de Belgische Federale Politie en de Nederlandse Politie werken hierbij samen met Interpol. De oproep wordt op alle mogelijke media kanalen gedeeld en levert ruim tweehonderd tips op. 

In de zoektocht naar het Heulmeisje komen 11 nieuwe tips binnen. 

Volgens de politie gaat het om bruikbare informatie en wordt daarom nu al een “hoopvol resultaat” genoemd. Maar, de politie benadrukt, dat er eerst meer onderzoek moet worden gedaan voordat hier “conclusies aan te verbinden zijn”.

In Augustus laat het OM weten eindelijk een DNA-verwantschapsonderzoek te zijn gestart, althans, er is een verzoek ingediend bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om in de databank voor veroordeelde personen te zoeken of iemand familie is van het meisje. Onderzoek in de databank voor vermiste personen leverde niets op. 

De hoop op een dader is er vrijwel niet meer. Alleen wanneer de dader een Duitser blijkt te zijn is er nog vervolging mogelijk. 

Maar het OM zegt er alles aan te willen doen om het meisje haar naam terug te geven. 


Oproep

Weet u wie het Heulmeisje is? Kent of herkent u één van de getuigen?
Of heeft u andere relevante informatie? 

Neem contact op met de politie via het gratis nummer van de Opsporingstiplijn 0800-6070
Mailen kan naar coldcases@utrecht.politie.nl


Nieuwe reconstructie - voorkant
Nieuwe reconstructie - zijkant



Het Heulmeisje

Gevonden :     24 oktober 1976
Locatie:          Voormalige parkeerplaats De Heul aan de A12, richting Arnhem, nabij Maarsbergen
Geslacht :       Vrouw
Leeftijd :         13-20 jaar
Geboorte jaar: 1956 - 1963
Huidskleur:     Licht
Haarkleur:       Kastanjebruin
Lengte:            150 - 165 cm

 

————————————————————————————————————————————-

Luister ook eens naar de MoordMoment PODCAST

 ————————————————————————————————————————————-


Bronvermelding:

Www.ad.nl
Www.wikipedia.nl
Www.politie.nl
Www.RTL nieuws.nl
Www.nltimes.nl
Www.Rtvutrecht.nl