Hans van Zon - Het beestmens

Bekend schrijver en voormalig vice-premier Jan Terlouw, huurde in de jaren ‘60 een woning aan de Tolsteegsingel in Utrecht, waar hij met zijn gezin woonde. 

Het souterrain van deze woning werd verhuurd aan ‘Maria’. 

Maria had een charmante jongeman ontmoet toen zij vanuit het raam naar de langslopende mensen keek. Ze hadden een praatje aangeknoopt waaruit een relatie ontstond. Vriendje Hans woonde niet bij haar, maar had wel een huissleutel, waardoor Jan en zijn gezin regelmatig met Hans in contact kwamen. De kinderen speelden dan ook regelmatig bij “oom Hans en tante Maria”. 

Wanneer Jan ontdekt dan een deel van zijn muntenverzameling ontbreekt, weet hij dat Maria onschuldig is, maar vraagt haar wél of Hans hier misschien meer van weet. De volgende dag zit Hans huilend op de bank, hij geeft toe dat hij de muntenverzameling heeft gestolen. Jan accepteert zijn excuses en er wordt een betalingsregeling getroffen. Daarmee is de zaak afgedaan. 

In de winter van 1967 gaat de deurbel bij huize Terlouw. De vrouw des huizes doet open. “U weet vast wel waar we voor komen”, zegt een agent. “Hans van Z., hij is gearresteerd”

De verwarring is groot. “Hans van Zet? Die ken ik niet.”

Wanneer een foto wordt getoond valt het kwartje. Het is Maria’s vriendje. 

Hans van Z. is Hans van Zon!

—————————————————————————————-
BELUISTER DE PODCAST OP 

——————————————————————————————

Johannes Marinus van Zon (6 maart 1941 - 11 mei 1998)


Hans van Zon staat in zijn omgeving bekend als een nette, charmante en intelligente jongeman, voorzien van een 3-delig pak en een gladde tong. Een meester manipulator die zichzelf omschrijft als ‘de grootste klootzak ter wereld.’ Zijn verhaal is een mix van charme en brutaliteit die eindigt in gruwelijke misdaden. 


Juwelen

Coby van der Voort
In 1967 is Hans in een relatie verwikkeld met 2 vrouwen; de 47 jarige Italiaanse Caroline Gigly onderhoud hem en de 37 jarige Amsterdamse Coby van der Voort heeft hij ‘er bij naast’. Beide vrouwen staan model voor een serie pornografische foto’s die Hans verkoopt om in zijn levensonderhoud te voorzien. Zijn relatie met Coby loopt stuk in april van dat jaar, maar, volgens Hans, blijft ze hem continue lastig vallen. 

Op 29 april besluit hij daar een einde aan te maken en gaat, gewapend met een zelfgemaakte pijp, gevuld met lood, en een slagersmes, bij Coby op bezoek. Na het toedienen van een slaapmiddel slaat hij haar de schedel in met de pijp en begint rustig zijn sporen uit te wissen. Om het op een roofmoord te laten lijken (en uit te sluiten dat ze nog leeft), verminkt hij Coby’s lichaam met het mes. 

Coby’s juwelen neemt hij mee en geeft deze cadeau aan Caroline. 


Goudmijn

Nol Rietbergen
Tijdens èèn van zijn vele bezoekjes aan de plaatselijke kroeg, ontmoet hij de beruchte crimineel op leeftijd: Nol Rietbergen, ook wel bekend als ‘Oude Nol’ en biecht zijn misdaad op. Of Nol hem vervolgens afperste of erbarmelijk onder zijn hoede nam is niet bekend, maar Nol introduceerde Hans vervolgens in de wereld van heling en roofmoorden. 

Oude Nol heeft er een hekel aan zijn eigen handen vies te maken, dus wijst hij Hans op de “goudmijntjes”, ofwel de rijke en kwetsbare slachtoffers in de stad. Hans gaat op roverspad, waarna Nol de spullen verkoopt en ze de winst delen. Er volgen een reeks misdaden die telkens gruwelijker en roekelozer worden. De met lood verzwaarde pijp is het wapen van keuze.



Slachtoffers

Jan Donse is 1 van hun slachtoffers. Een 80-jarige winkelier in feestartikelen, die ook wel bekend staat als “Oom Cupido”. Op 31 mei 1967 doet Hans zich voor als boekverkoper en loopt de winkel in. De fragiele bejaarde wordt, hard op zijn hoofd geslagen en beroofd. Wanneer men Donse aantreft geeft hij nog nauwelijks teken van leven. Onderweg naar het ziekenhuis bezwijkt hij. 


Jan Donse
De feestwinkel van Donse



In Augustus 1967 bezoekt Hans de 47-jarige melkboer Reijer de Bruijn, waarbij hij zich voordoet als journalist en vraagt of hij foto’s mag maken van de boerderij. Na een uitgebreid interview aan de keukentafel wordt Reijer plots hard op zijn hoofd geslagen met de loden pijp en beroofd. Hoewel Reijer al die tijd roerloos op de grond ligt, besluit Hans hem, in een woedeaanval, met een keukenmes in de hals en nek te snijden .

Alle buit, bestaande uit geld en sieraden, wordt door Nol ‘eerlijk’ verdeeld; waarbij het grootste deel altijd voor de oude boef zelf is. 


 



Mislukt

Bij een poging tot een derde roofmoord op de 66 jarige weduwe Woortmeijer gaat het mis. 

Dora Woortmeijer
Op 13 December 1967 besluit Hans de weduwe te overvallen in haar woning. Hij doet zich voor als belastinginspecteur en verteld haar dat ze nog geld tegoed heeft van haar aow-uitkering. Nietsvermoedend doet de vrouw de deur open en begeleidt Hans naar haar bovenwoning.
Wanneer ze haar spulletjes uit een tas pakt, slaat Hans met de loden pijp op haar hoofd. Ze raakt bewusteloos. Op zijn gemak pakt hij haar spaargeld uit haar tas en loopt rustig de trap af naar beneden, de woning uit. Eenmaal buiten ziet hij weduwe Woortmeijer nog voor het bovenraam staan roepen dat ze is overvallen, maar besluit door te lopen. 

De weduwe geeft een gedetailleerd signalement van de dader. De politie herkent hierin de jonge vriend, dan wel handlanger, van Nol Rietbergen. Rietbergen blijkt een oud-geliefde van weduwe Woortmeijer te zijn. 

Hans van Zon wordt nog diezelfde dag in zijn woning gearresteerd. Tijdens de pittige verhoorsessies die volgen, bekend hij ook verantwoordelijk te zijn voor de 3 moorden en vertelde uitgebreid over de tips die hij kreeg van Oude Nol. De rechercheurs linken hem ook aan een flink aantal andere moorden, maar door gebrek aan bewijs wordt van Zon daar nooit voor veroordeeld. 





Gevaar in Vredestijd

Onder grote nationale en internationale belangstelling begint het proces in maart 1969, waarbij Nol Rietbergen wordt opgeroepen als getuige. De officier van Jusitie Somerville omschrijft Hans van Zon als ‘een man wiens gevaarlijkheid in Nederland in vredestijd zijn weerga niet heeft’ De aanklacht luidt: 3 roofmoorden en een poging tot doodslag. De eis : levenslange gevangenisstraf en tbs. 

Van Zon is op dat moment 26 jaar oud. 

Nol verdwijnt uiteindelijk ook achter de tralies, waar hij in 1982 overlijd. 

Tijdens zijn detentie beland Hans in de Koepelgevangenis in Breda, de Utrechtse Psychiatrische Observatie Kliniek, (het tegenwoordige Pieter Baan centrum) en in de van Mesdagkliniek in Groningen. 

In Utrecht ontmoet hij therapeute Riet van den Brink, met wie hij een relatie aangaat en zelfs trouwt in de kliniek in december 1974. 


Onrust na confrontatie met de getuige

De gebruikte pijp, met lood verzwaard


Nieuwe kans

Uiteindelijk wordt Hans zijn levenslange straf omgezet in 28,5 jaar, waarvan een derde wordt kwijtgescholden wegens goed gedrag, en komt daar door in 1986 vervroegd vrij. 

Na zijn vrijlating probeert hij een nieuw leven op te bouwen, maar hij wordt overal herkend als ‘de seriemoordenaar uit Rotsoord’ en wordt continue opgejaagd door de pers en herinnert aan zijn verleden. 

Het stel verhuisd naar Wirdum en (na hun scheiding) naar Delfzijl, waar ze apart van elkaar maar toch samen, in hun laatste jaren een teruggetrokken bestaan leiden. Hans worstelt met zijn gezondheid door langdurig alcoholmisbruik en overlijdt op 11 mei 1998. Riet blijkt een hersentumor te hebben en overlijdt slechts enkele maanden na Hans. 


Hans op zijn favoriete plek; een terrasje

Hans (3) met zijn zus




“In huis met een seriemoordenaar”

In 2015 brengt Jan Terlouw, samen met dochter Sanne, een boek uit; “In huis met een seriemoordenaar”, over de jaren dat seriemoordenaar Hans van Zon bij hen over de vloer kwam. 

Het besef dat zij ook slachtoffers hadden kunnen worden is ze altijd bijgebleven. 


Schrijver en politicus Jan Terlouw


“In huis met een seriemoordenaar”
ISBN: 9789491567933


—————————————————————————————-
BELUISTER DE PODCAST OP 

——————————————————————————————


Bronvermelding:

Utrechtaltijd.nl
Wikipedia.nl
Rtvutrecht.nl
YouTube : rtvutrecht
Vice.com
Seriemoordenaars.net